Στη "μέγγενη" του νέου Μνημονίου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που θα απολυθούν ως το τέλος του 12

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στη "μέγγενη" μπαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και οι δομές του κράτους, μετά τις επιτακτικές απαιτήσεις της τρόικας και το νέο μνημόνιο, στο οποίο αναφέρεται, σύφωνα με πληροφορίες, ότι πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012 15.000 υπάλληλοι και να περικοπούν κι άλλο οι μισθοί, όπως και να μειωθούν δομές του δημοσίου. 

Οι απολύσεις, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, αναμένεται να προέλθουν από το κλείσιμο και τη συρρίκνωση δημοσίων οργανισμών (απ' όλα τα υπουργεία και χωρίς εξαιρέσεις), από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, καθώς και με ιδιωτικοποιήσεις.

Πάντως, όπως, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναφέρεται και στη νέα μνημονιακή σύμβαση, θα τηρηθεί η αυστηρή εφαρμογή της αναλογίας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015, αλλά και για να μην υπάρξουν, όσο το δυνατόν, περαιτέρω απολύσεις. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των 150.000 αποχωρήσεων θα περιλαμβάνονται και 50.000 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε το σχέδιο της σύμβασης προβλέπει πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο δημόσιο, τις αμυντικές δαπάνες και τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.

Σημειώνεται πως, εκτός απρόοπτου, οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν εντός του 2012 θα τεθούν σε μία ιδιότυπη "εφεδρεία". Εν αντιθέσει με την αρχική εφαρμογή της, η οποία απέτυχε, όπως παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν λίγες ημέρες, που προέβλεπε τη δυνατότητα σε ένα ποσοστό "εφέδρων" να επιστρέψουν έπειτα από συγκεκριμένες διαδικασίες στο δημόσιο, με τη νέα συμφωνία οι υπάλληλοι που θα απολυθούν θα αμείβονται με το 60% του βασικού τους μισθού για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα απολύονται οριστικά. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ιδιότυπη "εφεδρεία" εισηγήθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, προκειμένου να μη βρεθούν από τη μία μέρα στην άλλη χιλιάδες υπάλληλοι στο δρόμο. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη δήλωσή του, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στις "τυφλές" απολύσεις. Επίσης, πάλι με πρόταση του κ. Ρέππα, όσοι υπάλληλοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, θα ενταχθούν στο "προσυνταξιοδοτικό" καθεστώς. 

Οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθούν κυρίως σε όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή περίπου 280.000 υπάλληλοι (δικαστικοί, αστυνομικοί, ένοπλες δυνάμεις, γιατροί, διπλωμάτες και καθηγητές σε ΑΕΙ- ΤΕΙ). Από αυτή την περικοπή αναμένεται να επιτευχθεί μία εξοικονόμηση ύψους 440 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα επιβληθούν περικοπές στους υψηλά αμειβόμενους (γύρω στο 15%), ενώ δεν θα μειωθούν οι αμοιβές στις χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες.

Τέλος, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κυρίως συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις δομές του δημοσίου και τη γενικότερη λειτουργία του, μετά από τις αποχωρήσεις και απολύσεις- και μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό χωρίς αξιολόγηση- χιλιάδων υπαλλήλων, καθώς ήδη σε κρίσιμους τομείς, όπως στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στις εφορίες, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς κλπ, παρατηρούνται έντονα σημάδια αρρυθμίας.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger