Πώς να φτιάξετε χαρταετό;

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012Καθαρά Δευτέρα αύριο και ως γνωστόν το έθιμο επιβάλει πέταγμα αετού. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο χαρταετός εμφανίζεται το 440-360 π.χ. από έναν μαθητή του Πυθαγόρα τον Αρχύτα αλλά κατά γενική ομολογία προέρχεται από την Ανατολή, όπου οι λαοί έφτιαχναν χαρταετούς να πετάξουν στον ουρανό για να εξορκίσουν την κακή τύχη, να στείλουν τις ευχές τους και τις προσευχές στους στο Θεό. Όμως, αυτά ανήκουν στην ιστορία. Τώρα στο δια ταύτα. Για να κατασκευάσετε έναν χαρταετό, θα χρειαστείτε:

1. Τρία ελαφριά πηχάκια ξύλου ή καλάμι

2. Χαρτί διαφόρων χρωμάτων

3. Σπάγκο και λεπτό σύρμα

4. Κολλητική ταινία

5. Εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Κατασκευή χαρταετού

* Αρχίζετε με τα πηχάκια και στα άκρα τους κάνουμε δύο μικρές εγκοπές.

* Δένετε τα τρία πηχάκια από την μέση πολύ γερά και στο τελείωμα αφήνουμε αρκετό σκοινί να κρέμεται (περίπου ένα μέτρο). (Εικόνα 1)

* Στην άκρη σε κάθε πηχάκι δένουμε το σύρμα και το περνάμε γύρω από τον αετό χωρίς να ξεχάσουμε να κάνουμε μία στροφή γύρω από κάθε εγκοπή στα πηχάκια ώστε να σταθεροποιηθεί. Σημαντικό! Οι αποστάσεις από τα πηχάκια πρέπει να είναι ίσες (εξάγωνο)(Εικόνα 1).

* Επόμενο βήμα είναι να ακουμπήσουμε τον αετό πάνω στο χαρτί που έχουμε ετοιμάσει και να κόψουμε έχοντας φροντίσει να υπάρχει κι ένα περιθώριο γύρω στα 5 εκατοστά (Εικόνα 2).

* Γυρίζετε τα περιθώρια του χαρτιού και τα κολλάμε προς τα μέσα με την ταινία. Σε δύο άκρα στερεώνουμε τον σπάγκο για να δέσουμε πάνω του την ουρά και προσέχουμε ώστε αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι κατά ¾ μεγαλύτερη από το μήκος του αετού μας ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει (Εικόνα 2β).

Τέλος φτιάχνετε και την ουρά από τις εφημερίδες ή τα χαρτιά κόβοντας λωρίδες 20 εκατοστών και τα δένουμε στον σπάγκο ανά 15-20 εκατοστά στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά δένουμε τα ζύγια που είναι 2 σπάγκοι δεμένοι στις πλευρές ε και ζ και ενωμένοι με τον σπάγκο που αφήσαμε στην μέση να κρέμεται με προσοχή ώστε να σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο. Εδώ θέλει προσοχή γιατί αλλιώς δεν πετάει.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger