Οι Τούρκοι απαλλοτριώνουν περιουσίες Ελλήνων στο Φανάρι

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Σύμφωνα με την εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως και με απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου της 9/9/2012, για «επείγουσα απαλλοτρίωση», θα «λεηλατηθούν» ουσιαστικά οι ιστορικές συνοικίες της Πόλης, Φανάρι-Μπαλατά Αϊβάνσαραϊ.

Με το πρόσχημα του εξωραϊσμού και της αναβάθμισης των περιοχών αυτών, θα «λεηλατηθούν» και τα τελευταία κτίσματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Η επείγουσα απαλλοτρίωση εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, επιστράτευσης, φυσικών καταστροφών, πολέμου.

Τι από όλα συμβαίνει και η τουρκική κυβέρνηση προσφεύγει σε ένα τέτοιο μέτρο;

Με την απόφαση αυτή θα απαλλοτριωθούν όλα τα ακίνητα χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών και στο τίμημα που θα ορίσει το κράτος. Θα λεηλατηθούν δηλαδή τα ακίνητα της περιοχής, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ελληνικά.

Οι κάτοικοι της περιοχής, που είναι οικονομικά αδύναμοι, αγωνίζονται να σώσουν τα σπίτια στα οποία μένουν δωρεάν ή έναντι ελάχιστου αντιτίμου, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Αυτό είναι το τελευταίο χτύπημα στην ιστορική περιοχή του Φαναρίου. Θα γκρεμιστεί ό,τι θυμίζει Ελλάδα, θα καταστραφεί κάθε ελληνικό στοιχείο.

Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει από τον Οζάλ, ο οποίος για να εφαρμόσει το νέο ρυμοτομικό σχέδιο της Πόλης γκρέμισε όλο το Ταρλάμπασι και τη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου που έσφυζε κάποτε από το ελληνικό στοιχείο.

Έτσι, έφτασε τώρα η σειρά στο Φανάρι. Μετά την ιερατική σχολή που λειτουργεί δίπλα ακριβώς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλοιώνεται οριστικά η φυσιογνωμία της περιοχής. Σβήνουν δηλαδή και τα τελευταία ίχνη του Ελληνισμού.

Η κ. Τσιγντέμ Σαχίν που είναι εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου των κατοίκων Φαναρίου-Μπαλατά Αϊβάνσαραϊ, δήλωσε ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να προσβάλουν με κάθε ένδικο μέσο την απόφαση της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή τονίζει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Επεσήμανε ότι η απόφαση είναι καθαρά πολιτική, γιατί δεν συντρέχει καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την εφαρμογή της «επείγουσας απαλλοτρίωσης».

Φανταζόμαστε όλοι τι θα είχε συμβεί αν τολμούσε η ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι παρόμοιο στη Δ. Θράκη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger