Ζακ Ντελόρ: «Να φύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση»

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να επιλέξει μια άλλη μορφή «συνεταιρισμού» με τις Βρυξέλες, προτείνει στη Βρετανία ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα και τίποτε άλλο. Θα μπορούσαμε να τους προτείνουμε μια άλλη μορφή συνεργασίας» τονίζει ο Ζακ Ντελόρ. 

Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθαν σε απάντηση των δημόσιων τοποθετήσεων του βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες απηχώντας τις απόψεις των ευρωσκεπτικιστών στους Συντηρητικούς έχει επαναλάβει ότι το Λονδίνο επιθυμεί «μια νέα συμφωνία» με την ΕΕ.

«Αν οι Βρετανοί δεν έχουν την επιθυμία να προχωρήσουν προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μπορούμε να παραμείνουμε φίλοι, αλλά μέσα από μια άλλη μορφή συνεργασίας» υποστηρίζει ο Ζακ Ντελόρ στην Handelsblatt.

Ακόμη και στην περίπτωση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντως, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει «ένας προνομιούχος εταίρος».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στρατηγικά και οικονομικά πολύ σημαντικός, όπως βέβαια είναι η Ινδία και η Κίνα» δηλώνει o άνθρωπος που έμεινε στο τιμόνι της Κομισιόν από το 1985 έως το 1994 επιβλέποντας σε μεγάλο βαθμό τη μετεξέλιξη της ΕΕ από μια οικονομική ένωση σε πολιτική ένωση.

Η Βρετανία έγινε μέλος της ΕΟΚ το 1973 αλλά δεν υιοθέτησε το ευρώ και τώρα προετοιμάζεται για ένα δημοψήφισμα με θέμα τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε συνέντευξή του στον Guardian την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, εμφανίστηκε από την πλευρά του ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μοιάζει με έναν φίλο να φεύγει στη μέση της ερήμου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαν Ρομπάι.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger