Θέλω να κάνω οικογένεια. Πως θα με βοηθήσει το δημόσιο;

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Αν η υποψήφια ελληνίδα μάνα είχε εικόνα των παροχών που εξασφαλίζουν στις οικογένειες οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, σίγουρα θα ήθελε να πάρει το πρώτο αεροπλάνο και να πάει να γεννήσει κάπου αλλού. Μέχρι και επίδομα 200 και 300 ευρώ στους γονείς που αποφασίζουν να κρατήσουν το παιδί τους στο σπίτι αντί να το στείλουν στον παιδικό σταθμό καταβάλλεται στο εξωτερικό. (σ.σ σε αντίθεση με εμάς που κρατάμε στα σπίτια μας τα μωρά επειδή οι παιδικοί σταθμοί δεν έχουν θέσεις). Δυστυχώς, το να εγκαταλείψεις τη χώρα δεν είναι εύκολο για τους πολλούς (ούτε καν για τους λίγους). Γι’ αυτό, ας έχουμε τουλάχιστον εικόνα των παροχών που προβλέπει το σύστημά μας. Μπορεί κάτι να μας διαφεύγει και δεν είναι καιρός να απεμπολούμε δικαιώματα.

Την 1/1/2013, το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτά που ξέραμε έναν χρόνο νωρίτερα. Ένα επίδομα φεύγει (πολυτενικό), ένα έρχεται (επίδομα παιδιών), κάποιες παροχές ψαλιδίζονται (επίδομα μητρότητας) και άλλες καταργούνται (επίδομα γάμου). Να λοιπόν πως διαμορφώνεται η κατάσταση:

1. Πριν την γέννα, η μητέρα δικαιούται άδεια 56 ημερών ενώ μετά τη γέννα, μπορεί να μείνει στο σπίτι της με το μωρό της για 63 ημέρες. Σε όλο αυτό το διάστημα θα εισπράττει ολόκληρο το μισθό της είτε από το ΙΚΑ, είτε από τον ΟΑΕΔ (εφόσον ο μισθός περνάει ένα επίπεδο και πάνω).

2. Κατά τη γέννα, παρέχεται επίδομα στη γυναίκα για τα έξοδα ύψους περίπου 900 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ....
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger