Κύπρος: «Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με Total - Novatek

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Σε ναυάγιο κατέληξε η διαπραγμάτευση της κυπριακής κυβέρνησης με τη γαλλο-ρωσική κοινοπραξία TOTAL και Novatek για το τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ και το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την έναρξη απευθείας διαπραγμάτευσης με την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ- Kogas.
Αποφασίστηκε επίσης η απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο 10 με την εταιρεία TOTAL. Τις αποφάσεις ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Αναλυτικά η δήλωση Στεφάνου

«Όπως είχε ανακοινωθεί στις 30 Οκτωβρίου 2012, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετώντας την εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είχε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε απευθείας διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες εταιρείες για τα ερευνητικά τεμάχια με αριθμό 2, 3, 9 και 11 στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα είχε αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε απευθείας διαπραγμάτευση για τα τεμάχια 2 και 3 με την κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ με την κορεατική Kogas, για το τεμάχιο 11 είχε αποφασιστεί να γίνει απευθείας διαπραγμάτευση με την εταιρεία TOTAL και για το τεμάχιο 9 είχε αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε απευθείας διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία TOTAL και Novatek.

Αυτές οι αποφάσεις είχαν ληφθεί στη βάση της εισήγησης του Υπουργού Εμπορίου η οποία στηρίχθηκε στην αξιολόγηση που έγινε από ειδική Επιτροπή. Εχουν γίνει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους αιτητές για τα αντίστοιχα ερευνητικά τεμάχια. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τον αιτητή των τεμαχίων 2 και 3 έχουν προχωρήσει και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Πρόοδος σημειώθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το τεμάχιο 11.

Για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός 9 σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πλην, όμως, αυτή θεωρήθηκε πως δεν είναι ικανοποιητική και για αυτό σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου, αποφάσισε να ανακαλέσει την έγκριση για την απευθείας διαπραγμάτευση για το τεμάχιο 9 με την κοινοπραξία της TOTAL και Novatek και να κηρύξει τη λήξη των διαπραγματεύσεων. Σε σχέση με αυτό και ενεργώντας στη βάση πάλι εισήγησης του Υπουργού Εμπορίου, που είναι ο αρμόδιος Υπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προχωρήσει για να ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση για το τεμάχιο 9 με την κοινοπραξία ΕΝΙ- Kogas στη βάση και της αξιολόγησης που έχει γίνει προηγουμένως για τις προτάσεις που έχουν κάνει οι συγκεκριμένες εταιρείες.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο, πάλι στη βάση της πρότασης του Υπουργού Εμπορίου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο 10 με την εταιρεία TOTAL στη βάση της αξιολόγησης που έχει κάνει η ειδική Επιτροπή. Σύμφωνα με την αξιολόγησης των αρχικών προτάσεων πάμε στην επόμενη εταιρεία για το τεμάχιο 9 που είναι η κοινοπραξία ΕΝΙ - Kogas και ταυτόχρονα αποφασίζουμε να προχωρήσουμε για την άμεση διαπραγμάτευση του τεμαχίου 10 με την TOTAL».
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger