"Ελεύθερη" πτώση για τους τζίρους των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Οικονομικές απώλειες καταγράφονται στον ιδιωτικό χώρο της υγείας. Όπως προκύπτει από την εφετινή μελέτη της Hellastat για τον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων, η ζήτηση των υπηρεσιών ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας είναι μειωμένη το έτος 2011, «παρασύροντας» αναλόγως και τα έσοδα των συναφών εταιριών. 
Η καθοδική πορεία στο συγκεκριμένο πεδίο είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή από το 2010. Ωστόσο, πλέον το 70% των εταιριών δηλώνουν μειωμένα έσοδα. Συνολικά ο κύκλος εργασιών του δείγματος της μελέτης (210 επιχειρήσεις) για το 2011 διαμορφώθηκε στο ποσό των 363 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 3, 1% σε σχέση με το 2010.
Η οικονομική κρίση η και το ολοένα και πιο συρρικνωμένο εισόδημα των νοικουριών συσχετίζεται άμεσα με τη μείωση της κίνησης στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα καθώς και με τη μετατόπιση της ζήτησης στις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων στα Κέντρα Υγείας και τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 18%, ενώ οι επισκέψεις στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας κατά 22%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κύριο πρόβλημα των εταιρειών, είναι η μειωμένη ρευστότητα λόγω της καθυστερημένης είσπραξης των οφειλών από τα δημόσια ταμεία και της δυσχερούς πλέον τραπεζικής χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικά, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα για την πενταετία 2007-2011 ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στη μελέτη επισημαίνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2012 ο ΕΟΠΠΥ υπέγραψε σύμβαση με όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι του μπορούν να πραγματοποιούν παρακλινικές εξετάσεις με τη συμμετοχή ανά εξέταση να αγγίζει το 15%. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ κατάργησε το πλαφόν που ίσχυε για τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούσε κάθε κέντρο, αλλά με τη συμφωνία να οργανωθεί σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger