Τρόικα: Ξεκινά ο έλεγχος με επίκεντρο τις απολύσεις στο Δημόσιο

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ξεκινάει από σήμερα ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Τα τεχνικά κλιμάκια αρχίζουν τις επαφές με όλους τους νευραλγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, με το πρώτο «καυτό» ζήτημα που θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και επικεφαλής της τρόικας (από την ερχόμενη Κυριακή) να είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία θα δει την πόρτα της εξόδου μετά από ένα χρόνο. Η τρόικα θεωρεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές από την ελληνική πλευρά το πώς θα αποχωρήσουν σταδιακά αυτοί οι 25.000 υπάλληλοι και είναι έτοιμη να θέσει το θέμα των απολύσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος θα είναι οι κρισιμότερες όλων. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος σημειώνει ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε αυτό το επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δείχνει να έχει πάρει σοβαρά το θέμα και το πρωθυπουργικό γραφείο θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς να σπεύσουν και να μην ξεφύγουν από το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της τοποθέτησης σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλους έως το τέλος Ιουνίου.

Ο τρόπος με τον οποίο θεωρούν στην κυβέρνηση ότι θα καταφέρουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, είναι ο άμεσος εντοπισμός όλων των επίορκων υπαλλήλων. Εκτιμάται ότι οι επίορκοι μπορεί να φθάσουν στους 7.000 υπαλλήλους και έτσι να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα φέτος.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα ενημερώθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι το νέο σχέδιο για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δείχνει πως τα έσοδα θα είναι της τάξης του 1,1-1,2 δις ευρώ έναντι αρχικού στόχου για 2,5 δις ευρώ. Εάν από τις συζητήσεις των επόμενων ημερών, επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, τότε θα πρέπει να βρεθούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί και η ρήτρα του Μνημονίου που προβλέπει τη λήψη νέων μέτρων ύψους αντίστοιχου με την απόκλιση από τον στόχο.

Τρίτο ανοικτό μέτωπο, είναι η πορεία των εσόδων και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων μέσω δράσεων περιορισμού της φοροδιαφυγής, ενώ για το νέο φορολογικό η τρόικα θέλει να δει απλοποίηση των διατάξεων και πλήρη διασύνδεση των τραπεζικών αρχείων, με εκείνα των εφοριών.

Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που καθυστέρησε περίπου δύο μήνες την ολοκλήρωση του προηγούμενου ελέγχου, καθώς δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (ΔΝΤ και Γερμανία πρωτίστως) δεν αναμένεται να απασχολήσει τον έλεγχο αυτό. Ωστόσο, από την τρόικα συνεχίζουν να θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξο ως προς τις εκτιμήσεις του για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι στο τρίτο ή τέταρτο φετινό τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο. Από την τρόικα εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί το 2014, ενώ υπάρχουν και ακόμα πιο απαισιόδοξοι που βλέπουν την ανάκαμψη το 2015.

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger