Εισαγγελική έρευνα για ματαίωση επένδυσης στον Έβρο

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Έρευνα διέταξε ο οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με αφορμή δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος, ματαίωσε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο, προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα εταιρείας στην οποία μετέχει συγγενικό του πρόσωπο. Συγκεκριμένα, ο κ. Πεπόνης ζητά να εξακριβωθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος και στη συνέχεια να εντοπιστεί αν και από ποιους προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος. Εν τω μεταξύ, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε στη Βουλή έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι ποτέ το υπουργείο δεν σκόπευε να δώσει με απευθείας ανάθεση την εκμετάλλευση ζεόλιθου στη χώρα μας και ότι τα δημοσιεύματα διακινήθηκαν από συγκεκριμένη εταιρεία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι με ποσοστό 8% το ελληνικό δημόσιο, το οποίο χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο αλλά και τους άμεσους και έμμεσους φόρους. Επίσης τονίζεται ότι η Ελλάδα εισάγει ζεόλιθο χαμηλότερης ποιότητας σε ακριβότερη τιμή από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι το κοίτασμα της Βουλγαρίας στην περιοχή Κίρτζαλι το εκμεταλλεύεται ελληνική εταιρεία, της οποίας μέλος του ΔΣ είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, το όνομα της οποίας ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Βάσει της παραγγελίας του κ. Πεπόνη θα πρέπει να εξακριβωθεί η βασιμότητα του επίμαχου δημοσιεύματος και ακολούθως να εντοπιστεί αν και από ποιους προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του χθες, με αφορμή το δημοσίευμα, τονίζει ότι η άρνηση συναίνεσης σε απευθείας ανάθεση για την εξόρυξη είχε νομική τεκμηρίωση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ότι από το 2011 ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης είχε σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Μάλιστα ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε "εντυπωσιακή" την αναπαραγωγή της "είδησης" και ανέφερε ότι "περιμένω σε λίγο ν' ακούσω και για τις ευθύνες μου στον Τρωϊκό Πόλεμο".

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε στη Βουλή έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το υπουργείο δεν σκόπευε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση και ότι τα δημοσιεύματα διακινήθηκαν από συγκεκριμένη εταιρεία. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, διακινήθηκαν από την εταιρεία "Αλεξανδρίδης", ενώ κάλεσε τη νυν ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα σε ανοιχτό διαγωνισμό, προκειμένου -όπως είπε- να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν συμφέροντα πάνω από την πολιτεία. 

Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου δήλωσε πως πάγια θέση της ηγεσίας είναι ότι χρειάζεται ανοιχτός διαγωνισμός και πως έχει ήδη δοθεί εντολή στον γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης να προχωρήσει με την υλοποίηση του, το προσεχές διάστημα.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger