Ποιοι αποχαιρέτησαν τον «Κομαντάντε» Ούγκο Τσάβες

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Από τον Αχμαντινετζάντ ως τον Σον Πεν: Πάνω από 30 ηγέτες κρατών, 55 αντιπροσωπείες χωρών και εκατοντάδες χιλιάδες «Τσαβίστας» απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινέρα, αλλά και ο πρίγκηπας Φίλιππος της Ισπανίας ήταν μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν στην κηδεία.

Ιδιαίτερες παρουσίες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής, όταν ο εκτελών χρέη προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, τοποθέτησε το σπαθί της επανάστασης του Σιμόν Μπολιβάρ στο φέρετρο του Ούγκο Τσάβες.

Στην κηδεία βρέθηκε από την Ελλάδα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα οι ξένοι ηγέτες είχαν σχηματίσει τιμητική γραμμή γύρω από το φέρετρο προς τιμήν του Τσάβες και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των λατινοαμερικάνικων χωρών στάθηκαν για ένα λεπτό -εναλλάξ- ως τιμητική φρουρά δεξιά και αριστερά του φέρετρου με την σωρό του Ούγκο Τσάβες.

Ο πρόεδρος του Ιράν εμφανώς συγκινημένος φίλησε το φέρετρο και έκανε το σήμα της δύναμης αποχαιρετώντας τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Πολλοί ήταν ντυμένοι στα κόκκινα, το χρώμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Τσάβες, κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία του και σημαίες της Βενεζουέλας. «Ο Τσάβες δεν πέθανε, πολλαπλασιάστηκε!» φώναζαν.

Η σορός του θα παραμείνει άλλες επτά ημέρες για λαϊκό προσκύνημα προκειμένου να του δώσουν τον τελευταίο ασπασμό τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που δεν πρόλαβαν ακόμη. Στη συνέχεια η σωρός θα ταριχευτεί και θα εκτίθεται «ως την αιωνιότητα» σε ένα στρατιωτικό μουσείο _ όπως συμβαίνει και με τις σωρούς του Λένιν, του Στάλιν και του Μάο.

«Όλα αυτά γίνονται προκειμένου ο λαός να είναι για πάντα κοντά στον ηγέτη του» δήλωσε ο διάδοχος του Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο, που ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος την Παρασκευή έως ότου διοργανωθούν εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις ο Μαντούρο έρχεται πρώτος.

Ο Τσάβες πέθανε την Τρίτη από καρκίνο σε ηλικία 58 ετών, καταθλίβοντας εκατομμύρια οπαδούς του. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα είχαν προσκυνήσει την σωρό του μέχρι την Παρασκευή, πολλοί κλαίγοντας με λυγμούς.

Ανάμεσα στους ηγέτες που παρέστησαν στην επίσημη κηδεία ήταν στενοί του σύμμαχοι, όπως ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Στο Καράκας πήγαν επίσης ο Αλεκσάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας, που όπως ο Τσάβες, είναι εχθρός της Ουάσινγκτον _ η οποία όμως έστειλε τους βουλευτές Γκρέγκορι Μικς και Ουίλαιμ Ντελαχάντ για να εκπροσωπήσουν τον Λευκό Οίκο ανοίγοντας ένα παράθυρο στην προσέγγιση ΗΠΑ-Βενεζουέλας στην μετά-Τσάβες εποχή. Εκπροσώπους τους έστειλαν και οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας. Παρέστη επίσης ο ηθοποιός Σον Πεν.

«Το σημαντικότερο είναι ότι έφυγε ανίκητος», δήλωσε ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο αναφερόμενος στις τέσσερις νίκες του Τσάβες σε προεδρικές εκλογές στα 14 χρόνια της κυριαρχίας του. «Εφυγε νικητής και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό».
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger