Deutsche Welle:Η Ρωσία αναλύει το πρόβλημα της Κύπρου

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013


«Δεν θα υπάρξει happy end στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση για πολύ καιρό έμεινε αδρανής και δεν μπορεί να αναμένει θαύματα», εκτιμούν ρωσικοί χρηματοοικονομικοί κύκλοι.


 Ηρωσική πλευρά δεν κρύβει την οργή της για τους χειρισμούς της κυπριακής υπόθεσης, με τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να απειλεί ακόμη και με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, εφόσον η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.
Η προοπτική επιβολής έκτακτου τέλους από την ΕΕ στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, εξοργίζει τους Ρώσους, καθώς ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων αποτελείται από ρωσικά κεφάλαια. Και αυτός «είναι λόγος για να επανεξετασθεί» το ευρώ, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός. Ήδη πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Μεντβέντεφ είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα έναντι της Κύπρου και της ΕΕ. «Αυτό που έκαναν μέχρι τώρα η ΕΕ, η Κομισιόν και η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα του χρέους θυμίζει δυστυχώς ελέφαντα σε υαλοπωλείο», διεμήνυσε ο ρώσος πρωθυπουργός.

«Υπολογίζω τα ρωσικά κεφάλαια στα 30 με 35 δισεκατομμύρια ευρώ»
Έντονη κριτική στην ΕΕ άσκησε ο Ντιμίτρι ΜεντβέντεφΈντονη κριτική στην ΕΕ άσκησε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ
Ο Μεντβέντεφ υπενθύμισε ότι όλοι οι κίνδυνοι για τη διεθνή χρηματοοικονομική τάξη προέρχονται από το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Και ακριβώς αυτό διαπιστώνεται στην παρούσα φάση. Το ρωσικό ενδιαφέρον δεν είναι φυσικά ακαδημαϊκό. Για τους Ρώσους, τις επιχειρήσεις τους και τις τράπεζές τους η Κύπρος θεωρείται φορολογικός παράδεισος. Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει πόσα ακριβώς είναι τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο. Στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως, όμως υποστηρίζει ο οικονομολόγος Σεργκέι Αλεξασένκο: «Πιστεύω ότι ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπολογίζω ότι τα ρωσικά κεφάλαια είναι περισσότερα, γύρω στα 30 με 35 δισεκατομμύρια ευρώ».
Και αυτά τα κεφάλαια θα ήθελε να τα επαναπατρίσει οπωσδήποτε η Μόσχα. Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε τη ρωσική εκδοχή του "Plan B": «Όλος ο κόσμος συζητά για την Κύπρο και εάν είναι η χώρα είναι ζώνη Offshore ή όχι. Εάν το θέμα αυτό προκαλεί τέτοια πάθη, αξίζει τον κόπο να σκεφτούμε να κάνουμε τη δική μας ζώνη Offshore, για παράδειγμα στην άπω Ανατολή. Εκεί έχουμε μεγάλες εκτάσεις. Έχουμε τη Σαχαλίνη και τις Κουρίλες. Έτσι θα μπορούσε να επιστρέψει ένα μέρος των χρημάτων μας στην Ρωσία», τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.
«Δεν θα υπάρξει happy end στην Κύπρο»
Οι κύπριοι διαπραγματευτές αναζητούν ρωσική βοήθεια για την υπέρβαση της κρίσηςΟι κύπριοι διαπραγματευτές αναζητούν ρωσική βοήθεια για την υπέρβαση της κρίσης
Στην πραγματικότητα, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει την επιστροφή και του παράνομου χρήματος. Και στην κατεύθυνση αυτή ζητά από την Κύπρο ονόματα και τραπεζικούς λογαριασμούς. Την ίδια ώρα οι κύπριοι διαπραγματευτές αναζητούν ρωσική βοήθεια για την υπέρβαση της κρίσης. Προτείνουν συνεργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, αλλά και για τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Τα πρώτα μηνύματα, ωστόσο, δεν είναι ενθαρρυντικά. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB, έχει μάλλον απορρίψει τις προτάσεις, θεωρώντας μη υγιείς τις κυπριακές τράπεζες. Αλλά και ο επικεφαλής της Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ εμφανίστηκε απαισιόδοξος. «Δεν θα υπάρξει happy end στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση για πολύ καιρό έμεινε αδρανής και δεν μπορεί να αναμένει θαύματα. Θαύματα υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Στην περίπτωση της Κύπρου είμαστε αντιμέτωποι με μια κακή ιστορία», υποστηρίζει ο Γκέρμαν Γκρεφ.
Christina Nagel / Σταμάτης Ασημένιος
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger