Κατ' εντολή της τρόικας, η κυβέρνηση αναθέτει σε εισπρακτικές εταιρείες, ελεγκτικούς οίκους και νομικά...γραφεία, την επιχείρηση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών πρός το Δημόσιο.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη τις σχετικές διατάξεις, που -κατά τις πληροφορίες- θα περιληφθούν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα έρθει πρός επικύρωση στη Βουλή αμέσως μετά από τις γιορτές.
Την πρωτοβουλία είχε προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις 16 Δεκεμβρίου στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη.
Όπως είχε πει τότε ο κ. Βενιζέλος, σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής νομικών και λογιστικών συμβούλων, για να διαχειριστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ «οργανώνουμε τη συνεργασία μας με τις μεγάλες εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες εξειδικεύονται στην είσπραξη ιδιωτικών και τραπεζικών χρεών».
Δηλαδή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται να θεσμοθετήσει τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.
Οι ιδιώτες θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των ποσών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα ταμεία του Δημοσίου. Η είσπραξη των χρεών θα παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εφοριών, αλλά οι ιδιώτες θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους οδηγήσουν στην πόρτα της Εφορίας.
Από τους 900.000 οφειλέτες, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ.
Όλοι οι οφειλέτες, που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.