Θύμα σχολικής βίας το 10% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της χώρας

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

To 10% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού γίνεται θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομηλίκους του ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού και σε αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας αγοριών - κοριτσιών 3 προς 1, με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε λεκτική.

Όλα αυτά προβληματίζουν τους αρμόδιους και το υπουργείο Παιδείας, που οργάνωσε ημερίδα κυρίως για την πρόληψη και την αποφυγή τέτοιων φαινομένων που φαίνεται πλέον ότι αυξάνονται και παρατηρούνται ακόμη και στα δημοτικά σχολεία. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε στο τέλος της ημερίδας: 

«Η σχολική βία είναι μια πραγματικότητα στα σχολεία, αλλά και ''μήτρα'' συμπεριφορών για την κοινωνία. Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού (ΕΨΥΠΕ), αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης και ταυτόχρονα προγράμματα που αφορούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα δύσκολο και επικίνδυνο φαινόμενο και να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα ομαλής ένταξης στην κοινωνία από τα πρώτα βήματα της ζωής τους».

Ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μ. Κοντογιάννης, είπε: «Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αύξηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying). Η σημερινή σύσκεψη είχε στόχο να οργανωθούν οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, προκειμένου να μην αυξηθούν στο μέλλον. 

Η ΕΨΥΠΕ έχει αναλάβει μια σπουδαία πρωτοβουλία, για τη συγκρότηση του ''Δικτύου κατά της σχολικής βίας'', στην οποία συμμετέχουν το υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, άλλοι σημαντικοί φορείς και πανεπιστήμια. Στόχο έχει την οργάνωση της δράσης μας, συνολικά, κατά του φαινομένου». 

Ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Γ. Λιβανός, τόνισε: «Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δίνει ιδιαίτερη σημασία στο φαινόμενο του bullying και της ενδοσχολικής βίας, για αυτό και ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του ''Δικτύου για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας'', μια πρωτοβουλία της ΕΨΥΠΕ, που τελεί υπό τη σκέπη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το φαινόμενο του bullying εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να στιγματίσει και την ενήλικη ζωή των παιδιών. Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας, με την ΕΨΥΠΕ και τα μέλη του ''Δικτύου'', στοχεύουν στην ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών, που μπορεί να είναι θύτες ή θύματα του bullying, δασκάλων και καθηγητών, που πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα, καθώς και των γονιών των μαθητών, ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα σημάδια και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους».

Συγκεκριμένες δράσεις, όμως, έχει αναλάβει και η ΕΨΥΠΕ, όπως επισήμανε ο πρόεδρός της, καθηγητής Ι. Τσιάντης, ο οποίος δήλωσε: «Η ΕΨΥΠΕ έχει αναλάβει δράσεις υλοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2005 και έχει δημιουργηθεί ένα ''εγχειρίδιο εκπαίδευσης'' για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα πρόληψης του εκφοβισμού στο σχολείο. Σε πρώτη φάση υλοποιείται ένα πρόγραμμα σε παιδιά του δημοτικού και στόχος είναι η δράση, μέσω του ''Δικτύου'', να γενικευτεί σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, να δημιουργηθεί μια κινητή μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, δηλαδή όταν καταγράφεται ένα περιστατικό βίας να υπάρχει μια ειδική ομάδα που θα επεμβαίνει. Κύριος σκοπός, όμως, είναι η πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Τα παιδιά θα πρέπει να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας, γιατί συνήθως υπάρχει μια συνωμοσία σιωπής στα περιστατικά βίας». 

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου προχωρεί σε καινοτόμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη μείωση της παραβατικότητας και της βίας στα σχολεία, υλοποιώντας σχετικά προγράμματα, επιμορφώνοντας τους εκπαιδευτικούς, ενημερώνοντας τους γονείς και σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, οργανώσεις και φορείς.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger