Έως και 148% ακριβότερα από τους Ευρωπαίους αγοράζουν οι Έλληνες τα ίδια προϊόντα...

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Έως και 148% ακριβότερα από τους Ευρωπαίους αγοράζουν οι Έλληνες τα ίδια προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) πουεπεξεργάστηκε και δημοσίευσε η εφημερίδα «Έθνος». Στο πλαίσιο της έρευνας τέθηκαν σε σύγκριση 20 κατηγορίες προϊόντων στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία, και διαπιστώθηκε ότι βασικά καταναλωτικά προϊόντα πωλούνται στην Ελλάδα σε αστρονομικές τιμές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συσκευασία ψωμιού για τοστ, η οποία στην Ελλάδα πωλείται στα 2,52 ευρώ, όταν στην Αγγλία πωλείται μόλις 1,04 ευρώ. Το ίδιο προϊόν πωλείταιστην Ισπανία 1,57 ευρώ και στη Γαλλία 2,24 ευρώ.
Η Ελλάδα είναι ακριβότερη και στο νωπό γάλα (παστεριωμένο με μειωμένα λιπαρά), το οποίο στην Ισπανία πωλείται 1 ευρώ το λίτρο, στη Γαλλία 1,07 ευρώ, στην Αγγλία 1,32 ευρώ και στην Ελλάδα 1,35 ευρώ.
Κατά 61,5% ακριβότερα σε σχέση με τους Γάλλους αγοράζουμε τον καφέ φίλτρου, ο οποίος στην Ελλάδα κοστίζει 4,28 ευρώ, στη Γαλλία 2,65 ευρώ, στην Ισπανία 3,64 ευρώ και στην Αγγλία 3,87 ευρώ.
Σύμφωνα με την ανάλυση της έρευνας ακριβότερα έως και 13,7% είναι και τα απορρυπαντικά πλυντηρίου, τα οποία στην Ελλάδα αγοράζονται με μέση τιμή 8,62 ευρώ, στη Γαλλία με 7,58 ευρώ και στην Αγγλία με 8,29 ευρώ.
Η Ελλάδα όμως δεν είναι ακριβότερη μόνο στα …πίτουρα, αλλά και στο αλεύρι, το οποίο πωλείται στη χώρα μας ακριβότερα κατά 102% σε σχέση με την Ισπανία. Στο αλεύρι ωστόσο είμαστε φθηνότεροι σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Η Ελλάδα διαθέτει βέβαια περισσότερες πορτοκαλιές από την Αγγλία, αυτό όμως δεν εμποδίζει να πωλείται ακριβότερα ο χυμός στη χώρα μας. Έτσι οι μεν Βρετανοί πληρώνουν τον χυμό 1,45 ευρώ το λίτρο, ενώ οι Έλληνες 1,62 ευρώ.
Παρόλα αυτά οι Έλληνες αγοράζουμε φθηνότερα μήλα, πατάτες, κρεμμύδια, κοτόπουλο, μακαρόνια, σοκολάτα, χαρτιά υγείας και απορρυπαντικά πιάτων, και έτσι το μέσο κόστος του καλαθιού στην Ελλάδα είναι 41,78 ευρώ, όταν στη Γαλλία είναι 49,62 ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο 48,81 ευρώ και στην Ισπανία 42,35 ευρώ. 
Σύμφωνα με την έρευνα στην Ελλάδα ο λογαριασμός «φουσκώνει», εκτός πολλών άλλων παραμέτρων και λόγω της γραφειοκρατίας, των ακριβών μεταφορών και της φορολογίας. Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρεται ότι ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο 2011 είναι στην Ελλάδα 13%, σημαντικά υψηλότερος δηλαδή από την Αγγλία (5%), τη Γαλλία (5,5% ή 7%) και την Ισπανία (8%).
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger