Και οι δέκα (ήρωες της Ζήμενς) ήσαν υπέροχοι(Μέρος 1ο).

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Συγγνώμη αν ενοχλώ – και μάλιστα την κρίσιμη ώρα μιας ακόμη διάσωσης της χώρας – αλλά κατάλαβε κανείς τι ακριβώς συνέβη προχθές με την υπόθεση της Ζήμενς;

Στα μουλωχτά και εν μέσω απανωτών συσκέψεων, διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων (λέμε τώρα) για τη νέα δανειακή σύμβαση, συνεδρίασε και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ομόφωνα (εξαιρουμένου του ΚΚΕ) αποφασίστηκε να προχωρήσει η σύμβαση με την γερμανική εταιρία, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασης του Μετρό και να λειτουργήσουν σε ένα χρόνο οι επτά νέοι σταθμοί – έργο που είχε μπλοκαριστεί λόγω της γνωστής υπόθεσης από τον Ιούνιο του 2009.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Βορίδης είπε πως η σύμβαση δεν παρουσιάζει κανένα νομικό πρόβλημα, εξέθεσε τα προβλήματα απώλειας κοινοτικών πόρων και εσόδων για το δημόσιο και το πράσινο φως άναψε.

Όπως έχει από καιρό γίνει γνωστό, αν τα έργα των επεκτάσεων προς Ελληνικό και Ανθούπολη δεν καταστούν λειτουργικά μέχρι 30.06.2012 και 31.03.2013 αντίστοιχα, υφίσταται κίνδυνος για ανάκτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινοτικής συνδρομής.

Σύμφωνοι, αλλά τι θα γίνει με την γνωστή «εκκρεμότητα»; Ο κ. Βορίδης είπε ότι το θέμα της αποζημίωσης «κινείται παράλληλα, χωρίς να κωλύει την εξέλιξη της παρούσας σύμβασης», ότι δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη Ζήμενς διότι έχει εγκαταστήσει τα υλικά και χρειαζόμαστε τα ανταλλακτικά της και πως εντέλει το θέμα βρίσκεται στα χέρια του κ. Βενιζέλου (προφανώς μαζί με τη διάσωση της χώρας).

Είπε επίσης πως ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε εντατική (άκουσον, άκουσον!) συνεννόηση με τη Ζήμενς στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της βλάβης που υπέστη το Δημόσιο και για τα ποσά που σχετίζονται με αυτή.

Δηλαδή θέλει ο κ. Βορίδης να μας πείσει ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο «Ηρακλής» κ. Βενιζέλος, που κόβει το ένα μετά το άλλο τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, όπως ο ίδιος αποκάλεσε τις απαιτήσεις της τρόικας, βρίσκεται συγχρόνως και σε… εντατικές συνεννοήσεις με τη Ζήμενς!

Συγγνώμη, αλλά σε ποιους τα λέτε αυτά; Πού θα πάει αυτή η υπόθεση με το πολιτικό ψεύδος; Λίγη ντροπή δεν έχετε, επιτέλους; Αρπάξατε την υπουργική καρέκλα και νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ηλίθιους; Και μας λέτε πως ο κ. Βενιζέλος εκτός από τις εντατικές συνομιλίες του με την τρόικα έχει και εντατικές συνομιλίες με τη Ζήμενς;

Μα και ο Ηρακλής έναν – έναν έφερε σε πέρας τους άθλους του! 

Γιατί δεν ομολογείτε πως εφαρμόζετε την εντολή που ο κ. Ρέσλερ έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ζήτησε να κλείσει η υπόθεση, εκβιάζοντας ως προς την έλευση νέων γερμανικών επενδύσεων στη χώρα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρχει… νομική ασφάλεια – δηλαδή ατιμωρησία;

Θα πείτε, να μην τελειώσει το Μετρό; Να τελειώσει, καμιά αντίρρηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τελειώσει και η υπόθεση της Ζήμενς, που μάλιστα - για όποιον θα ήθελε (λέμε τώρα) να διαπραγματευτεί με την Γερμανία – αποτελεί γερό διαπραγματευτικό χαρτί. 

Δεν είχε προλάβει να φύγει ο κ. Ρέσλερ από την Αθήνα, και ο κ. Βενιζέλος έσπευσε, στις 15 Οκτωβρίου 2011, στη Βουλή (απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη), να κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, λέγοντας πως «πρέπει να έχουμε αίσθηση των διεθνών οικονομικών μεγεθών. Θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ένα ποσό που αναλογεί στα μεγέθη των συμβάσεων που έχουν συναφθεί». 

Εξήγησε μάλιστα ότι τα ποσά αυτά αφορούν στις απαιτήσεις της χώρας μόνο για ηθική βλάβη, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να καταθέσει αγωγές διότι αποτελούν «επισφαλή οδό και για μας και για τους Γερμανούς». 

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου μας είχε διαβεβαιώσει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πως «πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, βρισκόμαστε πολύ κοντά το κλείσιμο της υπόθεσης, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου κατά της Ζήμενς».

Δηλαδή, πόσο κοντά βρισκόμασταν; Προφανώς πολύ κοντά στην επίσκεψη Ρέσλερ στην Αθήνα (στις 7 Οκτωβρίου).

Οπότε, φαντάζομαι ότι παρέλκει να ρωτήσουμε πού πήγαν όλα τα ηρωικά που ακούμε εδώ και έναν ακριβώς χρόνο σχετικά με την επιβολή προστίμου στη Ζήμενς.

Διότι από ήρωες σ’ αυτή τη χώρα, άλλο τίποτε:
Enhanced by Zemanta
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger