Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο από το Der Spiegel...

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Spiegel: Πρέπει να πάρουν την απόφαση για το Plan B

Για μήνες οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο εξόδου από την ελληνική κρίση χρέους, αλλά η λιτότητα οδηγεί τη χώρα βαθύτερα στην οικονομική κρίση, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Spiegel, προσθέτοντας πως πολλοί θεωρούν ότι είναι ώρα για μια ριζοσπαστική επανεξέταση.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο του Spiegel, η Merkel την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης, όπου παραδέχτηκε σε Ελληνίδα φοιτήτρια στο Βερολίνο πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι «δεν μπορεί να φανταστεί μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα».

«Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αρχή μιας εβδομάδας κατά την οποία αυτοί που αναζητούν να σώσουν το ευρώ, για άλλη μία φορά έχασαν τον θεμελιώδη έλεγχο του δράματος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήλπιζαν να παρουσιάσουν επιτέλους στους δύσπιστους πολίτες τους ένα πειστικό και βιώσιμο πλάνο για την επανόρθωση της Ελλάδας, κατοχυρώνοντας τη θέλησή τους να διατηρήσουν την νομισματική ένωση στην τρέχουσα μορφή με κάθε κόστος», αναφέρει το Spiegel.

Αντί για αυτό ωστόσο, έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο ούτε οι σχεδιαστές του δεν πιστεύουν πια. Όπως εξηγεί, τα υπουργεία Οικονομικών στην Ευρώπη γίνονται όλο και δύσπιστα για την ικανότητα της Ελλάδας να αλλάξει, παρά την έγκριση των νέων μέτρων λιτότητας την Κυριακή.

Επίσης, οι προσπάθειες για να πειστούν οι ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανακούφισης του χρέους της Ελλάδας, δεν έχουν κάνει και μεγάλη πρόοδο.

«Η Ευρώπη πληρώνει τώρα το τίμημα της ανικανότητας των ηγετών της. Μαζί με το ΔΝΤ και την επικεφαλής του, Christine Lagarde, δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να βρουν μια αποτελεσματική θεραπεία για τη βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας. Πιστεύουν ότι, δεδομένων των απρόβλεπτων συνεπειών, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς η χώρα μπορεί να επιστρέψει ξανά σε υγιή οικονομία εντός της ευρωζώνης», επισημαίνεται.

Τονίζει ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε ένα ανεπίλυτο δίλημμα. Εάν συνεχίσουν στο ίδιο πρόγραμμα, η χώρα δεν θα ανακάμψει από την κρίση. Εάν αναγκάσουν την Αθήνα να βγει από την ευρωζώνη, θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη.

Επομένως, αυτό τους αφήνει με μία βιώσιμη αλλά ακριβή στρατηγική: Να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά εντός της ευρωζώνης. Αυτό θα καθιστούσε πιο εύκολο για την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, παρέχοντας και τα αναγκαία για μια ένα αρχή, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, μέσω σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μιας στρατηγικής ανάπτυξης για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Αυτή η προσέγγιση θα δώσει στους πολιτικούς σε Βρυξέλλες και Βερολίνο το Plan B που ψάχνουν εδώ και καιρό. 
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα βρουν το κουράγιο να κάνουν αυτό το αναπόφευκτο βήμα, αλλά αυτοί που εμπλέκονται είναι ήδη απασχολημένοι με το να βρουν με ποιον τρόπο θα δικαιολογήσουν την εγκατάλειψη του τρέχοντος προγράμματος.

«Εάν η Ελλάδα αποτύχει, δεν μπορεί να είναι εξαιτίας της Γερμανίας», δήλωσε ο Wolfang Schaeuble στη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του CDU.


Πηγή:www.capital.gr
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger