Λόγος απόλυσης η περιήγηση στο Facebook εν ώρα εργασίας

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Image representing Facebook as depicted in Cru...
Η απόφαση 34/2011 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών θα ήταν μια συνηθισμένη περίπτωση εργατικής διαφοράς και μάλιστα με κακή εξέλιξη για τον εργαζόμενο. Δεν είναι όμως. Διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης, προκύπτει ότι ένας από τους λόγους απόλυσης εργαζόμενης σε ιδιωτική εταιρεία –η οποία μάλιστα κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο- ήταν ότι έκανε...likes στο Facebook εν ώρα εργασίας.

Η υπόθεση αφορά σε μια εργαζόμενη η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια για να αποδείξει ότι η απόλυσή της ήταν άδικη και καταχρηστική και ότι έγινε επειδή η ίδια δεν συμφώνησε στο «πάγωμα» των αποδοχών της κατά την περίοδο 2009-2010 (ναι τότε μιλούσαμε για πάγωμα διότι οι μειώσεις μισθών ήρθαν μετά τον Μάιο του 2010 και την είσοδο της χώρας στην εποχή του ΔΝΤ). Στο δικαστήριο, η εταιρεία επιχείρησε να αποδείξει ότι ο λόγος της απόλυσης ήταν η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων της. Και το κατάφερε. Απέδειξε ότι ενώ με επιστολή στους εργαζόμενους η διοίκηση της εταιρείας είχε ζητήσει να μην σερφάρουν οι εργαζόμενοι στο Facebook εν ώρα εργασίας η εργαζόμενη δεν συμμορφώθηκε με αποτέλεσμα να γίνει καταγγελία της σύμβασής της. Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την απόφαση που ανήρτησε η ιστοσελίδα www. taxheaven.gr

«Επίσης, παρ' ότι η εναγομένη (δηλαδή η εταιρεία) είχε αποστείλει ήδη από τις 16.12.2008 γενικό ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο απαγόρευε στο προσωπικό της να επισκέπτεται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ήτοι ιστοσελίδες με περιεχόμενο άσχετο με την εργασία του, η ενάγουσα, όπως καταθέτει στην ανωτέρω ένορκη βεβαίωση της η μάρτυρας της εναγομένης, καθημερινά κατά τη διάρκεια της εργασίας της επισκέπτονταν την ανωτέρω ιστοσελίδα, προκειμένου να διαβάσει και να γράψει σχόλια, ενώ αρκετές φορές, όταν την καλούσαν πελάτες για να προβούν σε κράτηση εισιτηρίων, τους απαντούσε ότι το σύστημα κρατήσεων δεν λειτουργεί και τους ζητούσε να ξανακαλέσουν αργότερα, προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με την περιήγηση στο Facebook. Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι η ενάγουσα όντως κατελήφθη στις 29.4.2009 από τον Γενικό Διευθυντή της εναγομένης και τον Διευθυντή Πωλήσεων αυτής και εξετασθέντα στο ακροατήριο ως άνω μάρτυρα της, κατά την ώρα της εργασίας της, να έχει επισκεφθεί την παραπάνω ιστοσελίδα κοινωνικής διαδικτύωσης, γεγονός το οποίο αναφέρεται στην ως άνω από 25.5.2009 επιστολή της εναγομένης προς την ενάγουσα».

Πηγή:fpress.gr
Enhanced by Zemanta
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger