Σαρακοστή:Νηστίσιμο κέικ μανταρίνι με επικάλυψη σοκολάτας

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία, κάνει καλό στο σώμα μας, είναι ευκαιρία για αποτοξίνωση και μείωση της χοληστερόλης.
Πρέπει όμως να τηρούμε κάποιους κανόνες για να έχουμε πάντα καλή υγεία. 

Όταν ακολουθούμε τις νηστείες, απέχουμε συνήθως από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και το ψάρι. Έτσι καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια, τα οποία φυσικά κάνουν πολύ καλό στην υγεία και τον οργανισμό μας, δινοντάς μας πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Εφοσον δεν έχουμε προβλήματα υγείας κι εφόσον κάνουμε μια σωστή διατροφή που θα περιέχει μια ποικιλία από τα παραπάνω, μαζί με ξηρούς καρπούς και δημητριακά, η διατροφή κατά τη νηστεία θεωρείτε επαρκής σε διατροφικά στοιχεία.

Όμως, όπως και με όλα τα πράγματα, θα πρέπει να βάλουμε τη λογική μας να δουλέψει όσον αφορά τη διατροφή μας κατά τη διάρκεια της νηστείας. Δεν πρέπει να τρώμε παραπάνω με την εντύπωση πως "είναι νηστίσιμα άρα δεν παχαίνουν". Τα νηστίσιμα δεν είναι και διαιτητικά.

Επίσης θα πρέπει να τρώμε λαχανικά που περιέχουν σίδηρο, ώστε να παίρνουμε την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου που άλλες μέρες παίρνουμε από το κρέας. Συνδιάστε τα με όσπρια και φρούτα με βιταμίνη C που βοηθάν στην απορρόφησή του.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι η κατανάλωση των θαλασσινών, όπως τα καλαμάρια, οι σουπιές, οι γαρίδες και το χταπόδι. Από τη μια είναι πλούσια σε χοληστερόλη, αλλά από την άλλη είναι η αποκαλούμενη διαιτητική χοληστερόλη που δεν μας επιβαρύνει όσο αυτή από τα κορεσμένα λιπαρά. Όμως προσέξτε γιατί περιέχουνε επίσης αρκετό νάτριο, οπότε καλό είναι να τα μαγειρεύουμε με λίγο αλάτι και όσοι είναι υπερτασικοί να είναι λίγο πιο προσεκτικοί.

Νηστίσιμο κέικ μανταρίνι με επικάλυψη σοκολάτας



Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το κέικ
1 ποτήρι του νερού ξανθές σταφίδες
3-3 ½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1φακελλάκι μπέικιν πάουντερ, που το ανακατεύουμε με το αλεύρι
2 ποτήρια του νερού χυμό μανταρινιού
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

Για το γλάσο
2 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
3 κουταλιές της σούπας τρούφα για να πασπαλίσουμε το κέικ
2 κουβερτούρες

Εκτέλεση

Για το κέικ
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το χυμό μανταρινιού, το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη σόδα ανακατεύοντας και μετά ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν.

Στη συνέχεια βάζουμε τις σταφίδες και ρίχνουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.
Κατόπιν ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λεπτά.

Για το γλάσο
Ρίχνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με το σπορέλαιο, τη λιώνουμε και καλύπτουμε το κέικ.
Πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας αν θέλουμε.

Συνοδεύετε με καφέ με τζίντζερ και κανέλα!

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας:1/6




Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger