Καταργούνται οι συμβάσεις αορίστου χρόνου

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Μείζονος σημασίας αλλαγές που ανατρέπουν πρακτικές δεκαετιών φέρνει στο χάρτη των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν στο δημόσιο τομέα οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται στα οργανογράμματα προσωπικού των κρατικών φορέων.
Σε πρώτη φάση καταργείται ο θεσμός των υπαλλήλων αορίστου χρόνου με τους εργαζόμενους που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία να βρίσκονται κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενοι». Παράλληλα καθιερώνονται οι υπάλληλοι επί θητεία (με σχέση ιδιωτικού δικαίου) και συμβάσεις των οποίων θα έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Μετά το τέλος της οποίας θα περνούν από γραπτές ίσως και προφορικές εξετάσεις προκειμένου να κριθεί αν είναι άξιοι να παραμείνουν στην εργασία τους ή θα πρέπει ν’ αποχαιρετίσουν οριστικά την... Αλεξάνδρεια του Δημοσίου.
Όσο για το χρόνο απασχόλησής τους εφόσον συνεχίσουν αυτός θα καθορίζεται κάθε φορά από τις ανάγκες της υπηρεσίας τους.
Ειδικά για το επιστημονικό προσωπικό θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε να παρατείνεται ο χρόνος παραμονής τους και πέραν της σύμβασης, ενώ δεν θα προβλέπεται το ίδιο για το τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό που θα αντικατασταθεί από ιδιωτικά συνεργεία.
Εφεξής μόνιμοι υπάλληλοι, θα προσλαμβάνονται μόνο για θέσεις που συνεπάγονται την άσκηση δημόσιας εξουσίας. Όλες οι υπόλοιπες θα καλύπτονται με τους επί θητεία εργαζομένους ή με ανάθεση δραστηριοτήτων που σήμερα ασκούν δημόσιοι φορείς από τρίτους.

Τέλος για συμβασιούχους

Το βέβαιο είναι ότι οι τελευταίοι συμβασιούχοι του Δημοσίου που ανέρχονται σε περίπου 30-35.000 οδεύουν ολοταχώς προς απόλυση επιτείνοντας το χάος που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες κυρίως σε εκείνες που συναλλάσσονται με τους πολίτες, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί «έκτακτοι» εργάζονται συνεχώς εδώ και μια δεκαετία, όπως συμβαίνει στο Δήμο Αθηναίων καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αν παραμένουν στις θέσεις τους οφείλεται κυρίως στην έκδοση προσωρινών δικαστικών αποφάσεων που αναγνώρισαν ότι προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους μόνιμους συναδέλφους τους, ειδικά όταν διαθέτουν προϋπηρεσία που ξεπερνά τους 36 μήνες.
Επίσης, θα υπάρξει ρύθμιση που θα ορίζει επακριβώς τα καθήκοντα που θα ασκεί το προσωπικό κάθε δημοσίου οργανισμού με αναφορά στις ειδικότητες και το συναφή ρόλο τους για τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Πηγή:adesmeytos.gr
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger