Μεγάλη κινητικότητα δημιουργείται στο Ελληνικό, καθώς πλησιάζει η τελική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος. Μια σειρά επενδυτών, κυρίως ασιατικής και αραβικής προέλευσης, κινείται στο κέντρο της Αθήνας και πέριξ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), επιδιώκοντας αφενός μεν να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την ιδιωτικοποίηση, αφετέρου δε για να καλλιεργήσει σχέσεις με ανθρώπους-κλειδιά που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα ενδιαφερομένους, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί έχουν βάση εκτός Ελλάδος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η γνωστή Qatar Investment Authority, ενώ ως άλλος ενδιαφερόμενος φέρεται η λιβανέζικη Solidere. Η τελευταία είναι η εταιρεία που ανέλαβε από το 1994 να υλοποιήσει την ανάπλαση του κέντρου της πόλης της Βηρυτού. Η εταιρεία διαθέτει την οικονομική ευρωστία για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του Ελληνικού, δεδομένου ότι το 2009 είχε ίδια κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. δολ. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά μέχρι στιγμής το Ελληνικό είναι το πρώτο μεγάλο έργο που την ενδιαφέρει εκτός Λιβάνου.
Ακόμη, στους ενδιαφερόμενους για την αξιοποίηση του Ελληνικού συγκαταλέγονται Κινέζοι επενδυτές σε συνεργασία με τη Folli Follie -η τελευταία έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς στην Κίνα- ενώ ως άλλος ενδιαφερόμενος φέρεται ελβετικός επενδυτικός όμιλος σε συνεργασία με την εγχώρια Lamda Development. Και οι δύο προαναφερόμενοι θεωρείται ότι εύκολα ξεπερνούν τον «πήχυ» των 350 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων σε ό,τι αφορά τα ίδια κεφάλαια όσων μπορούν να συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, για το έργο του Ελληνικού έχουν πλησιάσει τους υπευθύνους ισραηλινά και κορεατικά επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω εγχώριων εταιρειών που δεν κατονομάζονται.
Η σημαντική αυτή κινητικότητα γύρω από το Ελληνικό δεν προεξοφλεί ότι όλοι οι προαναφερόμενοι θα υποβάλουν επίσημα ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που πρόκειται να ακολουθήσει για την επιλογή του επενδυτή που θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. Η πιθανότητα όμως να το πράξουν είναι μεγάλη, καθώς η συμμετοχή τους στη διαδικασία αυτή, τουλάχιστον μέχρι και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών (RFP), δεν έχει για τους ίδιους μεγάλο κόστος. Σίγουρα η αξιοποίηση νομικών, χρηματοοικονομικών κ.ά. συμβούλων, όπως επίσης και η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου στο συγκεκριμένο έργο, δεν αποτελεί μια ανέξοδη προσπάθεια. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εικάζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων θα συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία, απλά για να έχει «ένα πόδι» μέσα στο έργο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αρχική έρευνα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, τουλάχιστον 75 επενδυτικοί /κατασκευαστικοί όμιλοι απ’ ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Διαθέτουν δηλαδή ίδια κεφάλαια πάνω από 350 εκατ. ευρώ, τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα επενδύσεων και την τελευταία δεκαετία είχαν υλοποιήσει ένα αντίστοιχο έργο ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.
Η επίσημη περίοδος υποβολής ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον διαγωνισμό λήγει στις 30 Μαρτίου 2012 αλλά το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση θα φανεί μέσα στην εβδομάδα, οπότε και λήγει η περίοδος υποβολής ερωτήσεων από τους ενδιαφερομένους και παροχής διευκρινίσεων από το ΤΑΙΠΕΔ.