Το χρηματιστήριο χρωστάει μια εκτόξευση...

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το πρώτο καλό νέο μετά από χρόνια...

H χώρα βρίσκεται ήδη ένα βήμα μακρύτερα από την ανεξέλεγκτη κατάρρευση και την οικειοθελή ή αναγκαστική έξοδο από το ευρώ.

Ένα βήμα στην περίπτωσή μας μοιάζει με ένα ποτήρι. Άλλοι το βλέπουν μισοάδειο και άλλοι μισογεμάτο. Για άλλους το πρώτο βήμα μοιάζει με το μισό κάθε απόστασης και για άλλους με ένα βήμα σημειωτόν σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία κατάρρευσης και χρεοκοπίας.

Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις της άκρας αριστεράς και δεξιάς οι οποίες στις αρχές του 2010 εκτιμούσαν τον κίνδυνο χρεοκοπίας σαν «κόλπο» αφαίμαξης της ευημερίας και δανεικά και τώρα θεωρούν τη χρεοκοπία και την κατάρρευση αναπόφευκτες...

Η χρεοκοπία και τριτοκοσμικοποίηση της Ελλάδας μπορεί να αποφευχθεί. Αρκεί να αλλάξουμε το παρασιτικό και πελατειακό μοντέλο.

Το πρόβλημα είναι πως το πολιτικό σύστημα της χώρας που μας έφερε σε αυτό το αδιέξοδο αδυνατεί και αρνείται να μεταρρυθμίσει τη χώρα.

Το πρόβλημα είναι πως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που έχει πάθει εξάρτηση από τις πελατειακές και παρασιτικές σχέσεις που έχουν στήσει οι πολιτικοί, αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις.

Αντιδρά γιατί δεν έχει καταλάβει πως αυτές είναι μονόδρομος. Η «αγελάδα» που αρμέγαμε για δανεικά ψόφησε. Αναγκαστικά το βιοτικό επίπεδο θα προσαρμοστεί στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Όσοι υπόσχονται διατήρηση των μισθών και των συντάξεων, χωρίς βελτίωση της θέσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μοιάζουν με «κομπογιαννίτες» που υπόσχονται ό,τι θέλουν να ακούσουν τα θύματα...

Το PSI
Αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα ήταν η αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου χρέους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όλα αυτά έγιναν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι...

Οι τράπεζες, άνοιξαν κανονικά την Παρασκευή, θα ανοίξουν κανονικά και σήμερα. Η Ελλάδα προχώρησε στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους χωρίς να βιώσει φαινόμενα της τραγωδίας της Αργεντινής...

Οι πιστωτές της Αργεντινής έχασαν το ένα τρίτο περίπου του ποσού που έχασαν οι δανειστές της Ελλάδας. Η Αργεντινή πέρασε τραγικές στιγμές, με επιθέσεις στις τράπεζες και λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ, η Ελλάδα όχι.

Μια κατάρρευση της Ελλάδας με μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα είχε χειρότερες συνέπειες καθώς η Αργεντινή ήταν μια χώρα με πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο. Η Ελλάδα είναι ελλειμματική και στα τρόφιμα...

Παίχτηκε η παραμονή στο ευρώ...

Όπως έχουμε ξαναγράψει η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία έγινε με σκοπό την ολοκλήρωση της δανειακής συμφωνίας που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη, ήταν στα τελευταία δυο χρόνια το πρώτο βήμα απομάκρυνσης από την κατάρρευση και το σενάριο της δραχμής...

Η διαφορά του PSI με οποιοδήποτε μονομερές «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή στάση πληρωμών συνίσταται στις εξής διαφορές ουσίας: Το πρώτο έγινε με τη συμφωνία και κάτω από την ομπρέλα της ευρωζώνης. Τα δεύτερα θα γινόντουσαν χωρίς την συμφωνία και την προστασία της ευρωζώνης.

Μια ουσιαστική διαφορά του PSI είναι πως οι κάνουλες της ΕΚΤ παραμένουν ανοιχτές προς τις ελληνικές τράπεζες, τα ΑΤΜ γεμάτα και οι καταθέσεις μένουν αλώβητες. Επιπλέον η Ελλάδα μένει εντός της ευρωζώνης...

Τι σημαίνουν όλα αυτά...

Όσοι υποστηρίζουν φραστικά την παραμονή στο ευρώ αλλά δεν δέχονται τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν για να συγκλίνει η χώρα με το μέσο όρο της ευρωζώνης κοινωνικά και οικονομικά, επί της ουσίας “μπαρουφολογούν” ψαρεύοντας στα θολά νερά του λαϊκισμού.

Η επιτυχία του PSI ήταν η ολοκλήρωση του πρώτου βήματος απομάκρυνσης.

Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα είναι το δεύτερο... ή το άλμα στο κενό.

Νέο μοντέλο

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ενίσχυση της ζήτησης με επιδοτήσεις και ενέσεις ρευστότητας του παρόντος παρασιτικού μοντέλου, παραγωγής θέσεων εργασίας στον εισαγωγικό τομέα της οικονομίας. Η Ελλάδα χρειάζεται επώδυνη κατάργηση μεγάλων τμημάτων της οικονομικής δραστηριότητας και δημιουργία νέων ανταγωνιστικών με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Νέο οικονομικό μοντέλο σημαίνει πως χρειάζεται και νέο κράτος, νέα επιχειρηματική τάξη, νέο εργασιακό και στελεχιακό δυναμικό. Υπάρχουν στοιχεία αυτού του νέου δυναμικού σε όλους τους παραπάνω τομείς, απλά η νομενκλατούρα της ευημερίας με δανεικά δεν τα άφηνε να παίζουν σημαντικότερο ρόλο στις εξελίξεις.

Φυσικά και νέα δημοσιογραφία...

2) Το ελληνικό χρηματιστήριο χρωστάει μια εκτόξευση...

Οι εκλογές είναι το επόμενο ορόσημο της αγοράς και η άποψη της στήλης παραμένει πως θα είναι ο Γενικός Δείκτης που θα προαναγγείλει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Το αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση στην περίπτωση των επόμενων εκλογών μάλλον θα βρει ευρεία εφαρμογή.

Οι διεργασίες ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου θα ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις των βασικών μετόχων ή πιθανών στρατηγικών επενδυτών σε σχέση με τη συμμετοχή τους, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους τις προσεχείς εβδομάδες...

Σε αντίθεση με την Αργεντινή, η Ελλάδα έζησε μια χρεοκοπία σε δόσεις. Αυτό είχε σαν συνέπεια και την πτώση του χρηματιστηρίου σε δόσεις.

Μόλις οι αγορές βεβαιωθούν πως τα χειρότερα είναι πίσω, το ελληνικό χρηματιστήριο θα εκτοξευθεί. Πότε θα συμβεί αυτό;

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι μια καλή επιβεβαίωση ή διάψευση.

Βλέπε: Στόχος οι 2.500-3.000 μονάδες μετά τη χρεοκοπία...


Πηγή:www.capital.gr
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger