Για Μηχανικούς:Λογισμικό ανοιχτού κώδικα για εκπόνηση ενεργειακών μελετών: La-Kenak

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τον Απρίλιο του 2010, δημιουργήθηκε ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), στα πλαίσια των οδηγιών της Ε.Ε. για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, του πλαισίου 20-20-20 (20% εξοικονόμηση, 20% ανανεώσιμες, 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εως το 2020) και άλλων πολιτικών ενέργειας. Βασικά θέματα που ρυθμίζει ο ΚΕΝΑΚ, είναι:
Ορίζεται μεθοδολογία υπολογισμού και κατάταξης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου
Καθορίζονται ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση και κατάταξη του κτιρίου, τόσο για τα νέα όσο και για τα υφιστάμενα κτίρια.
Καθορίζονται ελάχιστες προδιαγραφές (αρχιτεκτονικές, ηλεκτρομηχανολογικές, οικοδομικές) για τα νέα και ριζικώς ανακαινιζόμενα κτίρια.
Εισάγεται η έννοια της ενεργειακής μελέτης του κτιρίου, η οποία συνυποβάλλεται στον φάκελο έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Εισάγεται η έννοια του ενεργειακού πιστοποιητικού για τα νέα αλλά και για τα υφιστάμενα κτίρια, και ορίζεται η μορφή και το περιεχόμενό του.
Καθορίζεται η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, καθώς και των εγκαταστάσεων κλιματισμού και θέρμανσης.
Προς την ως άνω κατεύθυνση χρήστης του forum michanikos.gr οικοδόμησε λογισμικό (plug in στο λογισμικό του ΤΕΕ -ΚΕΝΑΚ) για την εκπόνηση ενεργειακών μελετών. Το ανοιχτού κώδικα λογισμικό, με την ονομασία la-kenak, για την διεξαγωγή της ενεργειακής μελέτης, διανέμεται με άδεια GPL v.3.
-Επειδή έμμεσα αφορά όλους όσους έχουν και νοικιάζουν μια κατοικία, μα και από επαγγελματικής άποψης μηχανικούς, όσο και φοιτητές αντιστοίχων σχολών, παραθέτω το άρθρο, έτσι όπως μας το έστειλε ο Παναγιώτης, όπου τα αναφέρει και πολύ κατατοπιστικά:

Όλα αυτά, και ιδίως το υποχρεωτικό του ενεργειακού πιστοποιητικού εκλαμβάνονται από κάποιους ως άλλο ένα “χαράτσι”, από το οποίο ωφελημένοι βγαίνουν οι μηχανικοί και το κράτος, με την είσπραξη ΦΠΑ και φόρων…
Ας μου επιτραπεί να κάνω το σχόλιο ότι ενώ ο μηχανικός θα βγάλει ένα μεροκάματο ή πιθανόν να μπει και μέσα, με την δουλειά που χρειάζεται ένα Π.Ε.Α., ωφελημένος βγαίνει ο αγοραστής – ενοικιαστής.

Με το πιστοποιητικό αυτό που το έχει συντάξει υπεύθυνα ανεξάρτητος μηχανικός, ο οποίος βάσει νόμου δεν πρέπει να έχει ουδεμία σχέση με την κατασκευή, θα μπορεί ο χρήστης (αγοραστής-ενοικιαστής) να γνωρίζει αν το ακίνητο που πρόκειται να αγοράσει ή μισθώσει πληροί τις απαιτούμενες ενεργειακές προδιαγραφές (βάσει νομοθεσίας στα νέα κτίρια είναι υποχρεωτικό το κτίριο να είναι κατηγορίας Β τουλάχιστον), πού κατατάσσεται, τι θα πληρώνει για πετρέλαιο – φυσικό αέριο σε ετήσια βάση κ.α..
Θα γνωρίζει έτσι ότι για ένα διαμέρισμα του ’90 πχ που έχει καταταγεί σε ενεργειακή κατηγορία Ε’ και του ζητούν 500€ ενοίκιο, ότι θα πληρώνει 1.500 € το έτος για πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για ένα ανακαινισμένο κατηγορίας Β’ που του ζητούν 550€ ενοίκιο, θα πληρώνει 900€… Αποσβένει την διαφορά ενοικίου, και μένει σε ένα εν γένει καλύτερο διαμέρισμα!
Έτσι ο μισθωτής είναι σε θέση να γνωρίζει την κατάσταση του ακινήτου που μισθώνει. Ο δε μελλοντικός ιδιοκτήτης, είναι σε θέση να γνωρίζει την κατάσταση του ακινήτου που σκοπεύει να αγοράσει και αν θα χρειαστεί να κάνει παρεμβάσεις μελλοντικά, για να μειώσει τις ενεργειακές του καταναλώσεις ή αν πρόκειται για νεόδμητο, να ελέγξει ότι ο εργολάβος-κατασκευαστής χρησιμοποίησε πράγματι τα κατάλληλα υλικά και ακολούθησε την ενεργειακή μελέτη για την υλοποίηση της κατασκευής, ή ουσιαστικά τον “έκλεψε”, αφού είναι γνωστό ότι προ του ενεργειακού πιστοποιητικού και προ ΚΕΝΑΚ κανένας σχεδόν κατασκευαστής δεν ακολουθούσε σωστά την μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας.

Κλείνοντας το σχόλιο αυτό, πάω στα ενδότερα του θέματος ΚΕΝΑΚ για εμάς τους μηχανικούς.Αυτό που ενδιαφέρει είναι η σύνταξη της ενεργειακής μελέτης, και η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.
Αυτές οι δυο μελέτες, στην ουσία, απαιτούν πολύπλοκους υπολογισμούς που με την πολυπλοκότητα των κτιρίων σαφώς και δεν μπορούν να γίνουν στο χέρι, για κάθε δομικό στοιχείο του κτιρίου ενώ και με ειδικό λογισμικό, χρειάζονται αρκετές ώρες ενασχόλησης. Αφού υπολογισθούν τα επί μέρους δομικά στοιχεία, εισάγονται στο λογισμικό που εκδίδει το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο), το οποίο κατατάσσει το κτίριο.

Οι μηχανικοί λοιπόν έχουν 2 επιλογές:

να αγοράσουν κάποιο εξειδικευμένο λογισμικό με ένα αντίτιμο αρκετών εκατοντάδων ευρώ, το οποίο κάνει τους υπολογισμούς αυτόματα και γρήγορα και είτε χρησιμοποιώντας την μηχανή του ΤΕΕ είτε δικιά του, πιστοποιημένη από το ΥπΕΚΑ μηχανή, κάνει την ενεργειακή κατάταξη
να χρησιμοποιήσουν δικά τους υπολογιστικά εργαλεία (φύλλα Excel, προγραμματάκια κλπ) και μετά να περάσουν manually τα αποτελέσματα των υπολογισμών στο λογισμικό του ΤΕΕ για να βγάλουν κατάταξη.

la-kenak

Κάπου εδώ έρχεται ο χρήστης του forum michanikos.gr, Sw0rdf1sh με την παρέα του και μας παρέχουν ένα ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα, με την ονομασία la-kenak, για την διεξαγωγή της ενεργειακής μελέτης, που διανέμεται με άδεια GPL v.3 !
Το πρόγραμμα δίνει την ευκολία στον μηχανικό να διεξάγει γρήγορα τους υπολογισμούς για τα επιμέρους δομικά στοιχεία, περιέχει πλούσια βιβλιοθήκη υλικών με τις τεχνικές τους προδιαγραφές, επιτρέπει τον άμεσο και εποπτικό έλεγχο της επάρκειας του κάθε δομικού στοιχείου, ενώ μπορεί να εξάγει τα αποτελέσματα σε φύλλο excel και να παράγει σε έγγραφο word το τεύχος των υπολογισμών της μελέτης, που με την κατάλληλη τροποποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το κύριο σώμα της μελέτης που θα πάει στην πολεοδομία!
Στα άμεσα σχέδια προς υλοποίηση δε, είναι η εξαγωγή των αποτελεσμάτων με την κατάλληλη μορφοποίηση σε xml, για άμεση και όχι manual εισαγωγή στο λογισμικό του ΤΕΕ, προκειμένου να εκτελεσθούν οι υπολογισμοί της κατάταξης.
Έτσι ο μηχανικός γλιτώνει πολύτιμο χρόνο, καθώς από μελέτη σε μελέτη αλλάζουν σημαντικά στοιχεία που δεν μπορούν να μοντελοποιηθούν σε ένα excel και χρειάζονται αρκετές αλλαγές, ενώ στο λογισμικό υπάρχει δυνατότητα βήμα-βήμα παραμετροποίησης και “κτισίματος” της μελέτης του κτιρίου, χωρίς διαδοχικά copy-paste.
Το λογισμικό είναι γραμμένο στην αγαπημένη όλων, php, ενώ η βάση του τρέχει στην γνωστή μας mysql. Προκειμένου λοιπόν να το τρέξει κανεις, θα πρέπει να έχει στον υπολογιστή του τα παραπάνω ελεύθερα λογισμικά, με καλύτερη υλοποίηση σε windows περιβάλλον το xampp.
Κατεβάζουμε λοιπόν, το λογισμικό από το sourceforge:

La-Kenak
Αφού εγκαταστήσουμε το xampp, ακολουθούμε τις οδηγίες του σχετικού readme που βρίσκεται μέσα στο αρχείο που κατεβάσαμε.
Το πρόγραμμα είναι ακόμα σε έκδοση pre-alpha, που σημαίνει ότι ο κάθε μηχανικός το χρησιμοποιεί με δική του ευθύνη και ελέγχοντας ο ίδιος την ορθότητα των αποτελεσμάτων.
Επίσης, χρίζει κάποιων χρηστικών βελτιώσεων, αν και το γενικό επίπεδο χρηστικότητας και εργονομίας είναι ήδη πολύ υψηλό.
Οι οθόνες του είναι πολύ καλαίσθητες και είναι σχεδιασμένες με τάξη, σωστή οργάνωση και εποπτικότητα.
Αυτό που του λείπει είναι ένας γρήγορος οδηγός χρήσης, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι στα άμεσα σχέδια της ομάδας που αναπτύσει την εφαρμογή.
Μια γρήγορη απάντηση δόθηκε, όμως, από τον Swordf1sh, στην σελίδα του Michanikos.gr, για το πως ξεκινάμε να δουλεύουμε το πρόγραμμα:

Υπολογισμός U δομικών και ανοιγμάτων και εκτύπωση αποτελεσμάτων.
Προσθήκη γενικών στοιχείων.
Προσθήκη τοίχων (διαστάσεις,u,θερμογέφυρες)->προσθήκη ανοιγμάτων (με επιλογή του τοίχου που ανήκει) (διαστάσεις,u,θερμογ.)->προσθήκη σκιάσεων (με επιλογή τοίχου ή ανοίγματος που ανήκει)
Τροποποίηση στοιχείων του τεύχους.
Εξαγωγή αποτελέσματος.
Στην πράξη, δοκίμασα να εισάγω κάποια στοιχεία και δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα. Θα ήθελα σε κάποια πεδία να μου δίνεται η δυνατότητα να εισάγω δικά μου υλικά αν αυτά δεν υπάρχουν στην βιβλιοθήκη υλικών, με νέα εγγραφή στην βάση δεδομένων, χωρίς να χρειάζεται να φύγω από την οθόνη που βρίσκομαι (υπάρχει, στις βιβλιοθήκες, το πεδίο “υλικά χρήστη”).
Και αυτό όμως πρόκειται να διορθωθεί σύντομα.

Σε γενικές γραμμές, το λογισμικό το βρήκα αρκετών δυνατοτήτων, χρηστικότατο και πρόκειται για πολύ μεγάλη προσφορά προς την κοινότητα των μηχανικών.

Δεν είχα πρόχειρη μελέτη για να ελέγξω τα αποτελέσματα, ωστόσο πιστεύω ότι ο ανοικτός κώδικας δίνει στον καθένα την δυνατότητα εισάγοντας στοιχεία και ελέγχοντας αποτελέσματα, να εντοπίσει και να διορθώσει τυχόν σφάλματα και να ανεβάσει πίσω τα διορθωμένα αποτελέσματα, βοηθώντας στην ταχύτατη ανάπτυξη ενός πλήρους πακέτου Ενεργειακής Μελέτης!

-Περισσότερες πληροφορίες:
http://sourceforge.net/projects/lakenak
http://www.michanikos.gr/topic/26135-kenak-freeware

Πηγή: http://osarena.net
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger