Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιτυχία του PSI

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Υπό τις νέες βελτιωμένες συνθήκες και με δεδομένο ότι φεύγει από το προσκήνιο ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, μπορεί να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Νέο... αέρα στην ελληνική οικονομία αναμένεται να δώσει η επιτυχής ολοκλήρωση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.

Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι μόνο
η σημαντική μείωση του διαχρονικού βάρους του χρέους, αλλά και η αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές.

Υπό τις νέες βελτιωμένες συνθήκες και με δεδομένο ότι φεύγει από το προσκήνιο ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, μπορεί να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Επίσης κάνουν αναφορά και στη σημαντική περιστολή των δαπανών του προϋπολογισμού για την πληρωμή τόκων η οποία εκτιμάται σε τέσσερα με πέντε δισ. ευρώ τον χρόνο.

Από την άλλη δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αυξήσει τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ορισμένα εκ των οποίων ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ακόμη και πρόβλημα ρευστότητας μετά το «κούρεμα» των ομολόγων τους.

Επίσης θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά πιθανό hedge funds τα οποία λένε «όχι» στο κούρεμα και δεν μετέχουν στο PSI να κινηθούν δικαστικά κατά της Ελλάδας αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα εμπλέξει τη χώρα σε μακροχρόνια και δαπανηρή δικαστική διαμάχη, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Πιο αναλυτικά, για τα «συν» του «κουρέματος» παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι θα προκύψει μια πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μείωση του χρέους, η οποία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ με το PSI σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά και η άμεση «ανακούφιση» του προϋπολογισμού, με το σκεπτικό ότι οι δαπάνες για τόκους περιορίζονται κατά 4 με 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επίσης τονίζουν ότι θα βελτιωθεί αισθητά το κλίμα στην αγορά, καθώς θα εκλείψει το ενδεχόμενο «χρεοκοπίας» και «εξόδου από το ευρώ».

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι με την εφαρμογή του PSI σε συνδυασμό με τα έσοδα που θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013 το χρέος θα καταστεί βιώσιμο νωρίτερα από το 2020, που τέθηκε ως στόχος στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Να υπενθυμίσουμε πως το δημόσιο χρέος θα πρέπει να περιοριστεί το 2020 στο επίπεδο του 120,5% του ΑΕΠ.


Ημερησία.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger