Πως μια πρώην πτωχευμένη χώρα παίρνει την τύχη της στα χέρια της μέρος Β΄...Η Αργεντινή εθνικοποίησε εταιρεία πετρελαίων ισπανικών συμφερόντων!!!

Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Απογοήτευση Μπαρόζο για τα σχέδια κρατικοποίησης της YPF
Την απογοήτευσή του για την απόφαση της Αργεντινής να εθνικοποιήσει το 51% της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, η οποία ελέγχεται από την ισπανική Repsol εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ανακοίνωσε χθες τα σχέδια για κρατικοποίηση της YPF, προκαλώντας την αντίδραση σημαντικών εμπορικών εταίρων της χώρας.
«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για αμοιβαία συμφωνημένες λύσεις που δεν βλάπτουν το επιχειρηματικό περιβάλλον», δήλωσε ο Μπαρόζο σε δημοσιογράφους. «Γι' αυτό είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος για τη χθεσινή ανακοίνωση», είπε και κάλεσε τις αρχές της Αργεντινής να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους, «ιδιαίτερα αυτές που απορρέουν από μια διμερή συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων στην Ισπανία».
«Ήμουν σε επαφή με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για το θέμα αυτό» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη γνωστοποιήσει τις ανησυχίες της σχετικά με τις φιλοδοξίες των αρχών της Αργεντινής.
Η YPF δεχόταν έντονες πιέσεις από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φερνάντες για να αυξήσει την παραγωγή και η τιμή της μετοχής της έχει σημειώσει μεγάλη πτώση έπειτα από μήνες εικασιών για την εθνικοποίησή της.

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Μαδρίτης-Μπουένος Άιρες μετά την απόφαση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες να προχωρήσει στην κρατικοποίηση μέρους της πετρελαϊκής YPF, θυγατρικής του ισπανικού συμφερόντων κολοσσού Repsol. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας και ο όμιλος Repsol ανακοινώνει ότι θα ζητήσει αποζημίωση μέσω διεθνούς διαιτησίας, η οποία μπορεί να υπερβεί τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι πράξεις αυτές δεν θα μείνουν ατιμώρητες» δήλωσε ο πρόεδρος της Repsol Αντόνιο Μπρουφάου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέροντας ότι ο όμιλος θα ζητήσει «μια αποζημίωση μέσω της διεθνούς διαιτησίας, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την αξία του μεριδίου της κατά 57,4% στην YPF, το οποίο ο Repsol υπολογίζει σε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια [8 δισεκ. ευρώ]».

«Η Repsol θα ξεκινήσει όλες τις νομικές ενέργειες που μπορεί» δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης. «Το φάσμα είναι μεγάλο» υπογράμμισε αναφερόμενος σε πιθανές δράσεις σε συνταγματικό, εμπορικό ή ακόμη και αστικό επίπεδο.

Στις κατηγορίες της κυβέρνησης της Αργεντινής κατά του ισπανικού ομίλου ότι δεν επένδυσε επαρκώς στην YPF, ο Μπρουφάου απάντησε υποστηρίζοντας ότι πραγματοποίησε, μετά την αγορά της θυγατρικής το 1999, «επενδύσεις 20 δισεκ. δολαρίων και στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν τα 15 δισεκ. δολάρια για την αγορά» της YPF.

«Από τότε οι επενδύσεις ήταν πάντα πολύ μεγαλύτερες από τα αποτελέσματα» επέμεινε.

Εν τέλει, η απόφαση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες «είναι ένας τρόπος να κρυφτεί η οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία πάσχει αυτή τη στιγμή η Αργεντινή, εξαιτίας κυρίως της εσφαλμένης ενεργειακής πολιτικής της, υποστήριξε ο Μπρουφάου.

Ο πρόεδρος της Repsol κατήγγειλε, μια εκστρατεία «παρενόχλησης» που διεξήχθη τις τελευταίες εβδομάδες εκ μέρους του Μπουένος Άιρες και ήταν «σχεδιασμένη με τρόπο υπολογισμένο για να προκαλέσει την πτώση των μετοχών της YPF και να διευκολύνει την απαλλοτρίωση σε χαμηλή τιμή».

«Αυτό δεν είναι αντάξιο μιας σύγχρονης χώρας, η Αργεντινή δεν το αξίζει» τόνισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger