Λουλούδι πολεμά το κρύωμα....Εχινάκεια

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Θέλετε να περιορίσετε στο μισό την πιθανότητα να πάθετε κρύωμα ή αν το κολλήσετε να συνέλθετε γρηγορότερα; Η απάντηση είναι μία: εχινάκια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, οι οποίοι επανεξέτασαν ενδελεχώς 14 έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν για το βότανο αυτό.

Διαπίστωσαν ότι η λήψη της εχινάκιας μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο κρυώματος κατά 58%, ενώ εάν κάποιος ήδη είναι κρυωμένος τον βοηθά να συνέλθει μιάμιση μέρα νωρίτερα.
Η εχινάκια είναι γνωστή από παλιά για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», φαίνεται να δικαιολογεί τη φήμη της τουλάχιστον όσον αφορά το κρύωμα. Πάντως οι επιστήμονες απέφυγαν να προτείνουν επίσημα την εχινάκια για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του κρυώματος πριν γίνουν πειράματα μεγαλύτερης κλίμακας ώστε να καθοριστεί η δοσολογία.

Διακόσιοι ιοί

Το κοινό κρύωμα μπορεί να προκληθεί από περίπου 200 ιούς που μολύνουν το αναπνευστικό και η εχινάκια περιέχει πολλά φυσικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί ποιο από αυτά τα συστατικά μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση των συμπτωμάτων του κρυώματος. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η εχινάκια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική εναντίον των ρινοϊών- στις δοκιμές μόνο 35% των ασθενών με ρινοϊούς παρουσίασαν βελτίωση μετά τη λήψη του βοτάνου αυτού.


«Με περισσότερους από 200 ιούς ικανούς να προκαλέσουν κρύωμα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Κρεγκ Κόλμαν στον «Ιndependent», «η εχινάκια έχει περιορισμένη δράση στους ρινοϊούς αλλά εντυπωσιακή σε άλλα είδη ιών». Μια άλλη από τις έρευνες που μελετήθηκαν έδειξε ότι η εχινάκια εάν ληφθεί μαζί με βιταμίνη C περιορίζει την εμφάνιση κρυώματος κατά 86%, χωρίς όμως να ξέρουμε το γιατί.

Η κλασική ιατρική δεν έχει αντίστοιχο

«Η ΕΧΙΝΑΚΙΑ είναι πολύ γνωστό βότανο», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παπαδόπουλος, «και κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε διάφορες μορφές:
σταγόνες, χάπια, κάψουλες.

Συνιστάται όταν κάποιος παρουσιάζει τα πρώτα συμπτώματα ή όταν στο περιβάλλον του υπάρχουν άνθρωποι που είναι κρυωμένοι. Η κλασική ιατρική δεν έχει κάτι αντίστοιχό της. Στη δεκαετία του ΄80 θεωρείτο ότι προληπτικά για το κρύωμα θα πρέπει να παίρνουμε βιταμίνη C αλλά και αυτή η αντίληψη σήμερα έχει υποχωρήσει. Η εχινάκια βοηθά γενικά στις λοιμώξεις. Όλα τα βότανα πάντως δεν δρουν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Παρ΄ ότι είναι φυτό της Αμερικής έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να καλλιεργηθεί σε βοτανικούς κήπους στην Κεντρική Ευρώπη- την Ελβετία και τη Γερμανία. Πρέπει να ξέρετε πάντως ότι το όνομά της είναι ελληνικό. Ονομάζεται έτσι επειδή το κέντρο του λουλουδιού είναι πολύ φουσκωμένο και μοιάζει με αχινό».

Η ΕΧΙΝΑΚΙΑ είναι μια ομάδα 9 συγγενικών φυτών, αυτόφυτη στη Βόρεια Αμερική και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα.
ΕΝΑΝΤΙΑ στο κρύωμα χρησιμοποιούνται η echinacea angustifolia, ηechinacea pallida και η echinacea purpurea, ακόμα όμως δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς επιδρούν.
ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ είδη περιέχουν ορισμένα συστατικά σε διαφορετική δοσολογία. Πιστεύεται ότι τα συστατικά αυτά (όπως οι αλκαμίδες και οι πολυσακχαρίτες) ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ΜΕΛΕΤΗ εντόπισε περισσότερα από 800 προϊόντα που περιέχουν εχινάκια.
ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ότι έχει αντιγηραντική δράση λόγω των αντιβιοτικών και των ενισχυτικών του ανοσοποιητικού συστήματος ιδιοτήτων της.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger