Περιβάλλον & Επιστήμη Αντισεισμική προστασία με νέα δομικά υλικά

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012


Νέα επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται επαρκή προστασία από τις σεισμικές δονήσεις με μία ειδική ταπετσαρία ενός μόνο χιλιοστού από ανθεκτικό υλικό. Αναμένεται να κυκλοφορήσει ήδη από φέτος στην αγορά.
H αντισεισμική ταπετσαρία 
Τα καλά νέα στον χώρο της αντισεισμικής προστασίας έρχονται αυτή τη φορά από το Τμήμα Τεχνολογίας Σκυροδέματος και Δομικών Υλικών του Iνστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT). Η ερευνητική ομάδα του γερμανικού πανεπιστήμιου παρουσίασε πρόσφατα το αποτέλεσμα των ερευνών της πάνω στην ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας των κτιρίων ειδικά σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου.
Η έρευνα αφορά ένα νέο συνθετικό δομικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την αντοχή κτιριακών υποδομών έναντι σεισμικών δονήσεων. Η λευκή ημιδιαφανής του επιφάνεια παραπέμπει περισσότερο σε μια μοντέρνα διακοσμητική ταπετσαρία παρά σε ένα υλικό υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να σώσει ζωές. Τα φαινόμενα όμως απατούν. Το νέο δομικό υλικό κατανέμει σε ολόκληρη την επιφάνεια του τοίχου τις πιέσεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, προστατεύοντας έτσι το κτίριο από ενδεχόμενη κατάρρευση.

Η αντισεισμική ταπετσαρία


Η κατασκευή του νέου υλικού συνίσταται στο συνδυασμό αντοχής και ελαστικότητας ώστε να μπορεί να διατηρείται αναλλοίωτο κατά τη διάρκεια ακόμη και πολύ ισχυρών σεισμών. Ο ερευνητής του ΚΙΤ, Moritz Urban αναφέρει πως η επιτυχία του νέου υλικού έγκειται στη σύνθεσή του. Ίνες γυαλιού υψηλής αντοχής συμπλέκονται με το πολύ ελαστικό πολυπροπυλένιο. Οι ίνες αυτές «τρέχουν» σε τέσσερις κατευθύνσεις διασφαλίζοντας έτσι μια αντίστοιχη μετάδοση της σεισμικής πίεσης.

Το πολυπροπυλένιο έχει συμπληρωματική δράση χαρίζοντας ελαστικότητα στον τοίχο και αποτρέποντας τις ρωγμές στο πλέγμα των παραπάνω ινών. Έτσι προστατεύονται οι τοίχοι από πιθανές φθορές, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις επικίνδυνων σεισμικών δονήσεων ενισχύεται η συνολική προστασία του κτιρίου.

Υψηλή τεχνολογία που σώζει ζωές

Η τοποθέτησή της στους τοίχους είναι απλή 

O διευθυντής του ΚΙΤ σημειώνει πως η αντισεισμική ταπετσαρία συμβάλλει τόσο στην δημιουργία ενός ασφαλούς χρονικού περιθωρίου για την εκκένωση του κτιρίου όσο και στη μετέπειτα σταθεροποίηση του κτιριακού κορμού. Η ταπετσαρία τοποθετείται στον εσωτερικό σοβά του τοίχου με τη χρήση ειδικής κόλλας από εξίσου ανθεκτικό υλικό. Μπορεί εύκολα να επικαλυφθεί με μπογιά ή ακόμη με κοινή ταπετσαρία ενώ η πορώδης σύστασή της εμποδίζει την υγρασία. Το ίδιο υλικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στην εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου παίζοντας ένα προστατευτικό ρόλο σαν «τη συσκευασία ενός σάντουιτς», αναφέρει ο Μ.Urban.

Το νέο υλικό είναι ήδη έτοιμο μετά από πολλά δοκιμές σε πραγματικά κτίρια προσαρμοσμένα στις ερευνητικές ανάγκες. Στους επόμενους μήνες θα διατεθεί και στις παγκόσμιες αγορές.Η ανταπόκριση αναμένεται μεγάλη, ιδιαίτερα από δήμους σε περιοχές με υψηλό σεισμικό κίνδυνο π.χ.Τουρκία, Ιαπωνία, Χιλή. Σε μια πρώτη φάση, το νέο υλικό θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντισεισμικό εξοπλισμό δημόσιων κτιρίων μιας και το κόστος του είναι ακόμη υψηλό.

Brigitte Ostermath/ Δήμητρα Κυρανούδη
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger