Θρίαμβος Ολάντ: «Η αλλαγή αρχίζει τώρα»

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012


Πηγή: Deutsche Welle

Η εποχής Μαρκοζί ανήκει στο παρελθόν. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας είναι ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ. Το αποτέλεσμα προκαλεί ανησυχία.

Μετά από 17 χρόνια οι σοσιαλιστές στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ κατακτούν το Μέγαρο Ηλυσίων. Ο Ολάντ νίκησε τον Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό σχεδόν 52%. Ο γερμανός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ συνεχάρη τον γάλλο όμολογό του και του ευχήθηκε "καλή επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων του για το καλό της χώρας του και ολόκληρης της Ε.Ε.".

Αλλαγή σκυτάλης

Ο 57χρονος πολιτικός έκανε τη μεγάλη αλλαγή, είναι ο πρώτος σοσιαλιστής μετά τον Φρανσουά Μιτεράν που αναδεικνύεται πρόεδρος. Ο ηττημένος Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του, συνεχάρη τον νικητή και δήλωσε ότι παραιτείται από την πολιτική. «Η θέση μου δεν μπορεί να είναι η ίδια μετά από 35 χρόνια σε διάφορα πολιτικά αξιώματα», είπε ο Σαρκοζί στους απογοητευμένος ψηφοφόρους του.
Η νίκη Ολάντ δρομολογεί την αλλαγή στην Γαλλία, που θα είναι σημαντική και στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Ο νέος γάλλος πρόεδρος θέλει να μειώσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και να δώσει βάρος στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με το εκλογικό επιτελείο του ο Ολάντ σκοπεύει κιόλας απόψε να τηλεφωνηθεί με την Άγκελα Μέρκελ.
«Έχουμε την επιθυμία να συνομιλήσουμε με την καγκελάριο όσο γίνεται πιο γρήγορα» είπε ειδικός σύμβουλός του.

Πιθανή κυβέρνηση

Λόγω της αναμενόμενης νίκης Ολάντ το σοσιαλιστικό κόμμα έχει ετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. Για το αξίωμα του πρωθυπουργού κυκλοφορεί το όνομα της προέδρου του κόμματος Μαρτίν Ομπρί και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας Ζαν Μαρκ Αιρό. Ίσως ο τελευταίος να είναι πιο πιθανός για το αξίωμα επειδή συνεργάστηκε με τον Ολάντ πολύ καλά προεκλογικά, αλλά και ως καθηγητής Γερμανικών φαίνεται ότι έχει καλές επαφές με το Βερολίνο. Πιθανός υπουργός Εξωτερικών φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιύς. Ο δημοφιλής δήμαρχος Παρισίων Μπερτράν Ντελανοέ, ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων ΄Εβα Ζολί ίσως αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger