Ρουμπινί: Η ελληνική τραγωδία πλησιάζει στο τέλος της

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012


Η ελληνική τραγωδία φτάνει στο τέλος της φέτος ή του χρόνου, με την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να βγαίνει από την ευρωζώνη, ισχυρίζεται σε άρθρο του ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί

Ο Ρουμπινί ισχυρίζεται πως είναι λάθος να καθυστερείτε η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Υποστηρίζει πως έστω και αν προκύψει μία κυβέρνηση η οποία εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή του προγράμματος και των συνακόλουθων μέτρων, δεν πρόκειται να επανέρθουν η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. 

Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο έλλειψης ανταγωνιστικότητας, με σημαντικά εξωτερικά χρέη και ύφεση που συνεχώς κλιμακώνεται. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό, υποστηρίζει ο Ρουμπινί, είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδός της από την ευρωζώνη, που θα συντονιστεί και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. 

Η πρόσφατη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, υπό την επίβλεψη της τρόικα, προσέφερε λιγότερη απαλλαγή χρέους από όση χρειάζεται η χώρα. Αλλά έστω και με μία σημαντικότερη αναδιάρθρωση του χρέους, συνεχίζει ο Ρουμπινί, η χώρα θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας, με την επιστροφή στην ανάπτυξη να είναι απίθανη. 

Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, θα είναι εφικτή μόνο όταν η Ελλάδα μπορέσει να προχωρήσει στην υποτίμηση του νομίσματός της. 

Παράλληλα, ο Ρουμπινί εκτιμάει ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη δεν θα προκαλέσει τη μετάδοση του προβλήματος σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς οι χώρες αυτές παρουσιάζουν ήδη παρόμοια προβλήματα. 
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger