Κινητά τηλέφωνα: “Ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις για βλάβες στην υγεία”

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου, λέει μια σημαντική ανασκόπηση ασφαλείας της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Health Protection Agency – HPA). Οι επιστήμονες εξέτασαν εκατοντάδες μελέτες που αφορούσαν έκθεση σε κινητά τηλέφωνα και δεν βρήκαν πειστική σύνδεση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, την εγκεφαλική λειτουργία ή την υπογονιμότητα. Ωστόσο, είπαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση γιατί δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η HPA δήλωσε τα παιδιά πρέπει ακόμα να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανασκόπηση στοιχείων γύρω από την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων που έχει γίνει ως τώρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και λόγω των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μεταδόσεων, του Wi-Fi, καθώς και άλλων τεχνολογικών εξελίξεων, η μελέτη αναφέρει ότι η έκθεση σε πεδία χαμηλών ραδιοσυχνοτήτων είναι σχεδόν καθολική και συνεχής.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που εργάζονται για την ΗΡΑ μελέτησε όλες τις σημαντικές έρευνες για τις επιπτώσεις των πεδίων χαμηλών ραδιοσυχνοτήτων.

Σχετικά καθησυχαστικά τα συμπεράσματα
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που δεν είχαν εκτεθεί παραπάνω από τα επίπεδα που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αντιμετώπισαν ανιχνεύσιμα συμπτώματα. Αυτό περιλαμβάνει και άτομα που ανέφεραν ότι ήταν ευαίσθητα σε ραδιοσυχνότητες.

Δήλωσαν επίσης ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι η έκθεση προκάλεσε όγκους στον εγκέφαλο, άλλους τύπους καρκίνου, ή βλάβη στη γονιμότητα ή την καρδιαγγειακή υγεία.

Αλλά όπως είπαν, πολύ λίγα ήταν γνωστά σχετικά με τους κινδύνους μετά την πάροδο 15 ετών, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο καθηγητής Anthony Swerdlow, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας αναθεώρησης, είπε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα. “Ακόμα κι αν είναι σχετικά καθησυχαστική, πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τα ποσοστά των όγκων του εγκεφάλου και άλλων μορφών καρκίνου”, είπε. “Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για κάτι που υπάρχει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.”

Υπήρξαν εικασίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων εδώ και χρόνια. Η HPA διεξήγαγε μια προηγούμενη αναθεώρηση το 2003, η οποία κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε απόδειξη βλάβης στην υγεία. Αλλά τώρα έχει γίνει πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα.

Συμβουλές για τα παιδιά
Οι ειδικοί είπαν ότι είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδραση των πεδίων ραδιοσυχνοτήτων στη δραστηριότητα του εγκεφάλου, και την πιθανή σύνδεσή τους με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Ζήτησαν επίσης περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας που εκπέμπει ραδιοσυχνότητες, όπως οι έξυπνοι μετρητές στα σπίτια και οι σαρωτές ασφαλείας των αεροδρομίων.

Η HPA δήλωσε ότι δεν άλλαζε τη συμβουλή της σχετικά με τη χρήση κινητών από τα παιδιά. “Δεδομένου ότι πρόκειται για μια σχετικά νέα τεχνολογία, η ΗΡΑ θα συνεχίσει να προτείνει μια προληπτική προσέγγιση,” είπε ο Δρ John Cooper, ο διευθυντής του κέντρου του ΗΡΑ για την ακτινοβολία, τα χημικά και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. “Η HPA συνιστά ότι η υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά πρέπει να αποθαρρύνεται.”

Πηγή: BBC News
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger