Financial Times: «To Grexit δεν είναι προ των πυλών»

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012


Διαψεύδοντας τις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times, καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας υπήρχε ένας απίστευτος αριθμός αβάσιμων δημοσιευμάτων που ήθελαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο αρθρογράφος, John Dizard, συνιστά ψυχραιμία καθώς, ένα ενδεχόμενο "Grexit" δεν φαίνεται να απειλεί, προς το παρόν, το μέλλον της χώρας και της ευρωζώνης. Η άνοδος των αντιμνημονιακών κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προς το όφελος της τρόικας καθώς η τιμή των ελληνικών ομολόγων κατεβαίνει. Στο ενδεχόμενο μιας αντιμνημονιακής συγκυβέρνησης τον Ιούνιο, η τρόικα μπορεί να αρνηθεί την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, αλλά θα συνεχίζει να αγοράζει τα φτηνά, με τα σημερινά δεδομένα, ελληνικά ομόλογα. Η μελλοντική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πιο βίαιες περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ παράλληλα θα γίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις στη φορολογία, από αυτές που προέβλεπε το μνημόνιο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν σημαίνει και αυτόματη έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς το κράτος, χάρις στη σκληρή φορολογία θα μαζέψει αρκετά χρήματα ώστε να καλύψει τα εσωτερικά χρέη της χώρας.  Σε ένα χρόνο από τώρα, προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καινούργιο "deal" με τους δανειστές της, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ταμεία της χώρας.

Υπογραμμίζεται πως για να επιτευχθεί, όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο John Dizard, προτείνει μάλιστα μια προεκλογική συμφωνία όπου θα υπάρχει όριο στις αναλήψεις, αλλά και στις καταθέσεις μεταξύ ενδο-ευρωπαϊκών και εξω-ευρωπαϊκών λογαριασμών.

Τέλος, το άρθρο επισημαίνει πως μια έξοδος από το ευρώ, υπό το καθεστώς, υπηρεσιακής κυβέρνησης, είναι ανέφικτη.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger