Νέος υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Τα ηνία του υπουργείου οικονομικων αναλαμβάνει ο καθηγητής οικονομικων του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά... έπειτα από την παραίτηση του Βασίλη Ράπανου για λόγους υγείας.
Σε δήλωσή του νωρίτερα στη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη. «Εχουμε τις δυνατότητες να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχουμε ανηφορικό δρόμο, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες», παρατήρησε, ενώ έκανε λόγο για ένα «τείχος κατεστημένων νοοτροπιών» που δεν θέλουν να ακούσουν, όπως είπε, ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει.
Σημείωσε μάλιστα ότι στη διάρκεια των τελευταίων μόνον ημερών μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα περίπου δύο δισ. ευρώ. «Υπάρχει τοίχος κατεστημένων νοοτροπιών που δεν θέλουν να ακούσουν ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης στην οικία του Πρωθυπουργού στις 19.30, έχει κληθεί να προσέλθει και ο κ. Στουρνάρας.

Β. Ράπανος: Θα είμαι παρών όποτε με χρειαστεί η Πατρίδα
Σε δηλώσεις του, πάντως, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι η επιλογή του υπουργού Οικονομικών είναι μια επιλογή που γίνεται από τον Πρωθυπουργό και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να δεχτεί οποιοδήποτε πρόσωπο πληροί τις βασικές προϋποθέσεις καταλληλότητας.
Στο μεταξύ, ο Β. Ράπανος πήρε το μεσημέρι εξιτήριο από το ιδιωτικό θεραπευτήριο, στο οποίο νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους δεν θέλησε να αναφερθεί στο θέμα της παραίτησής του, τόνισε ωστόσο ότι ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι παρών όποτε και όπως μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα.

Το βιογραφικό του νέου υπουργού Οικονομικών
Ο νεος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε Master και Διδακτορικό με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική.
Εργάστηκε μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως Research Fellow και ως Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής, και της Τράπεζας της Ελλάδος σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. 
Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989 Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική.
Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, συμμετέχοντας μάλιστα από τη θέση αυτή στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και εκπροσωπούσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε.. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΔΕΠΑ , ενώ υπήρξε και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ΟΔΔΗΧ . Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ από το 2005 μέχρι τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger