Πότε θα πληρωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ, τι θα γίνει με όσους το χρωστούν - Αναλυτικό αφιέρωμα

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012


Αιφνιδιαστικά χθες το απόγευμα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι «κάρφωσε» -ως όφειλε είναι η αλήθεια- τα ονόματα όσων χρωστούν το χαράτσι στις εφορίες. Το ερώτημα μας απασχολεί όλους. Και τώρα τι γίνεται; Δείτε το πλήρες αφιέρωμα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της ΔΕΗ αλλά και του υπουργείου Οικονομικών.
Στον λογαριασμό που παρέλαβα, η ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ για το λογαριασμό μου. Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Το fpress.gr έχει αναδείξει από χθες το θέμα. 

Χρωστάω στη ΔΕΗ. Θα μου κόψει το ρεύμα;
Στελέχη της επιχείρησης, εφιστούν την προσοχή. Από τη στιγμή που οι οφειλές για το ΕΕΤΗΔΕ μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, η ΔΕΗ επανέρχεται στο πρότερο καθεστώς (τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει η καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012 κάτι το οποίο θα κριθεί μετά τις εκλογές). Αυτό σημαίνει ότι στον δεύτερο απλήρωτο λογαριασμό, η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να διακόψει την ηλεκτροδότηση για οφειλές όχι από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά από το ρεύμα αυτή τη φορά. Ήδη, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ, τον Μάρτιο έγιναν 25256 διακοπές ηλεκτροδότησης έναντι 8152 διακοπών τον Φεβρουάριο.

Τι θα πάθω αν πλήρωνα μόνο το ρεύμα μέσω ATM αγνοώντας το χαράτσι;
Πολύ σύντομα, θα συνειδητοποιήσετε ότι χρωστάτε και στη ΔΕΗ και στην εφορία. Η παγίδα που στήθηκε σε όσους ακολούθησαν τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι γνωστή .

Θα φορτωθώ με προσαυξήσεις μετά τη μεταφορά του ΕΕΤΗΔΕ στις εφορίες;
Όχι ακόμη. Η Γενική Γραμματεία ναι μεν διαθέτει τα στοιχεία για τους οφειλέτες αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα ποσά που έχουν καταλογιστεί προέρχονται και από λάθη στον τρόπο υπολογισμού. Μόλις γίνει το ξεκαθάρισμα, οι οφειλές θα χαρακτηριστούν βεβαιωμένες και από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, θα αρχίσουν να τρέχουν οι προσαυξήσεις.

Μπορώ να ζητήσω από την εφορία να μου κάνει δόσεις για να πληρώσω το χαράτσι;
Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα ισχύει μέχρι και τις 29 Ιουνίου, αφορά στις οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου. Άρα το χρέος του ΕΕΤΗΔΕ δεν μπορεί να υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Βέβαια, ο έφορος έχει το δικαίωμα αφού κρίνει τα πραγματικά περιστατικά να χορηγεί έως και 24 δόσεις για να διευκολύνει τον φορολογούμενο. Συνήθως, δίδονται έως και 15-16. Θα το διαπιστώσετε συζητώντας μαζί του όταν θα έρθει η ώρα.

Έχω κάποιο λόγο να σπεύσω από τώρα για να πληρώσω το ΕΕΤΗΔΕ στην εφορία;
Μόνο αν θέλετε να πουλήσετε κάποιο ακίνητο διότι είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό εξόφλησης του συγκεκριμένου φόρου.

Τα θα γίνει με το ΕΕΤΗΔΕ για το 2012;
Προφανώς θα το αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση. 'Οσοι λογαριασμοί αποστέλλονται και τον Ιούνιο, δεν περιλαμβάνουν το χαράτσι. Η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει:
Α. Αν θα επιβάλλει το ειδικό τέλος ή αν θα το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο μέτρο (σ.σ για να μην επιβληθεί ο φόρος απαιτείται ακύρωση του νόμου).

Β. Σε περίπτωση που θα επιβάλλει, αν θα μειώσει τις δόσεις από πέντε σε τέσσερις ή αν θα επιμείνει στις πέντε δόσεις κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε μέχρι και τον Μάρτιο του 2013.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger