ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: «Αποκλεισμός των βοιωτικών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Μαθητεία για Αποφοίτους»

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012


Προς: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Αγγελική – Ευφροσύνη Κιάου
Κοιν.:Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Ιωάννη Στουρνάρα.
 Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος Πρόεδρο, κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Αξιότιμη κύρια Υπουργέ,
Στο πλαίσιο υλοποίησης, από το Υπουργείο Παιδείας, του νέου Προγράμματος «Μαθητεία για Αποφοίτους», το οποίο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ας μας επιτραπεί να καταθέσουμε τις σχετικές παρατηρήσεις μας.
Αρχικά, επιθυμούμε να σημειώσουμε, ότι το πρόγραμμα κινείται στην σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελεί, έστω με καθυστέρηση, μια επιτυχημένη προσπάθεια, για την παροχή υποτροφιών επαγγελματικής εμπειρίας σε αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης, με ανάληψη της ασφαλιστικής κάλυψης από το Υπουργείο Παιδείας και χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.
Επίσης, ως θετική, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και την υιοθέτηση μιας απλοποιημένης διαδικασίας, για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης.
Αποτελούσε μάλιστα, ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων αλλά και εκπροσώπων της επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι οποίοι θεωρούσαν και θεωρούν απαραίτητη την σύζευξη εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας, ως απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας.
Ταυτόχρονα όμως, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, δεν μπορεί να αγνοήσει την άδικη εξαίρεση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος εξαιρούνται του σχετικού προγράμματος, καθώς αυτό αντλεί πόρους από το ΕΚΤ, το οποίο δεν χρηματοδοτεί τις Περιφέρειες του Στόχου 2, στις οποίες πλασματικά ανήκει και η δική μας.
Βέβαια, δικαιούχοι μπορεί να είναι οι απόφοιτοι Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης όλης της Χώρας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εντελώς στρεβλή και παράλογη, καθώς όπως άλλες παρόμοιες, ως αυτές, που εμπεριέχονται στον επενδυτικό νόμο, στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα ΙΙ και αλλού, παραβλέπουν, ότι η στατιστική «ευημερία» της Βοιωτίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στους στατιστικούς δείκτες, είναι πλασματική και δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και στην καθημερινότητα της τοπικής οικονομίας.
Ο υψηλός δείκτης ΑΕΠ, όπως εμφανίζεται στην αντίστοιχη στατιστική απεικόνιση, οφείλεται στη συγκέντρωση ιδιαίτερα σημαντικής μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου, όπου είναι μετεγκατεστημένο το σύνολο σχεδόν των βιομηχανιών από το νομό Αττικής. Δυστυχώς όμως, αυτή η οικονομική δραστηριότητα δεν συνδέεται και δεν έχει θετική επίδραση στον υπόλοιπο ιστό της τοπικής οικονομίας. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρουμε, ότι η ανεργία στη Στερεά Ελλάδα καλπάζει και είμαστε στις πέντε πρώτες θέσεις, με υψηλό ποσοστό ανεργίας του εργατικού δυναμικού, καθώς βέβαια και τους γενικότερα χαμηλούς δείκτες «ευημερίας», οι οποίοι καταγράφονται στην περιοχή.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, θεωρούμε απαραίτητη την παρέμβαση σας για την άρση του αδιανόητου αποκλεισμού των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας από ένα πρόγραμμα, που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της απασχόλησης και σας καλούμε, όπως προβείτε στην τροποποίηση του προγράμματος ή στην άμεση αναζήτηση άλλης ισοδύναμης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας, με όμοια ή ανάλογα χαρακτηριστικά. 
Είμαστε βέβαιοι, ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις θέσεις μας και είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.


Με τιμή
Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Αγνιάδης
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger