Expert Hellas: Στο τέλος του μήνα οι νέες εξελίξεις...

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το αίτημα που έχει διατυπώσει η αλυσίδα εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών Expert Hellas, για μετεξέλιξη της συμφωνίας συνδιαλλαγής -που έχει επιτύχει στο πλαίσιο του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα- σε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της, που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει με καλύτερους όρους την επιβίωσή της.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί στις 11/6 ενώπιον του Πολυμμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ωστόσο, με παρέμβαση των έξι πιστωτριών τραπεζών της αλυσίδας, ζητήθηκε από την έδρα -και τελικώς δόθηκε- αναβολή της συζήτησης, για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων από σήμερα, προκειμένου να μελετήσουν την υπόθεση και κατόπιν να τοποθετηθούν για το εάν συναινούν ή όχι.

Η αναβολή κρίθηκε επιβεβλημένη από τους εκπροσώπους των τραπεζών, δεδομένου ότι ήδη η διοίκηση της Expert στο προγενέστερο στάδιο της συνδιαλλαγής πέτυχε να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του 61,4% των πιστωτών της για το “κούρεμα” του 90% των απαιτήσεων που έχουν από την αλυσίδα. Η απόφαση αυτή αν και δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τη διάθεση των προμηθευτών να στηρίξουν το σήμα της Expert και την προσπάθεια επιβίωσης του, σε πρακτικό επίπεδο θα σημάνει ότι, με βάση τους όρους της εξυγίανσης, και οι τράπεζες θα δεχθούν να απομειώσουν τις απαιτήσεις τους κατ' αντίσοιχο ποσοστό, εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό από το δικαστήριο.

Ο “πονοκέφαλος” για τις πιστώτριες είναι σημαντικός, καθώς μέχρι και σήμερα οι απαιτήσεις των τραπεζών Γενική, Πειραιώς, Alpha Bank, Αττικής και Marfin είναι συνολικού ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ και παρά τις επαφές που έχουν προηγηθεί με στελέχη της αλυσίδας δεν υπήρξε κάποια προσέγγιση για συμφωνία “κουρέματος”.

Εφόσον, πάντως, οι επιδιώξεις της Expert ευωδοθούν, η οικονομική “ανάσα” που θα πάρει η αλυσίδα από το haircut θα είναι άνευ προηγουμένου, αφού από τα 28,3 εκ. ευρώ που οφείλει σήμερα στους προμηθευτές της, θα πληρώσει μόλις τα περίπου 2,8 εκ. ευρώ, ενώ “μαχητό” θα είναι και το ποσό που θα αποδοθεί στις τράπεζες.

Σε λειτουργία αυτή τη στιγμή υπό την ομπρέλα του σήματος Expert βρίσκονται ανά την Ελλάδα, περίπου 50 καταστήματα, στα οποία απασχολούνται περίπου 500 άτομα. Μάλιστα, από τη στιγμή που η επιχείρηση συνήψε τη συμφωνία συνεργασίας με τη Mega Electric, η οποία έχει αναλάβει, εδώ και περίπου 2 μήνες, το ρόλο χονδρικού προμηθευτή της Expert, η ροή εμπορευμάτων ομαλοποιήθηκε στο δίκτυο και γίνεται με ελκυστικότερες τιμές, καθιστώντας τα καταστήματα Expert ανταγωνιστικότερα. Δεν αποκλείεται δε, το δίκτυο Expert να διευρυνθεί περαιτέρω στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς κάποια σημεία πώλησης της Mega Electric φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να περάσουν υπό το σήμα της Expert που είναι πιο αναγνωρίσιμο.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger