Δουλεύει σωστά το Διαύγεια ή δουλεύει όποτε θέλει?

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012


Όπως ξέρουμε το Ελληνικό Δημόσιο ειναι από τα πιο σπατάλα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και όχι βέβαια πως σπαταλά χρήματα για κοινωνικές παροχές η για μισθούς και συντάξεις που προσφέρουν στους ανθρώπους μια αξιοπρεπή διαβίωση, μα σε ότι άλλο μπορείτε η δεν μπορείτε να φανταστείτε.
Οι κύριοι λόγοι που συμβαίνει αυτό, ειναι οι εξής:
  • 1. Λαμβάνονται αποφάσεις από ανθρώπους οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν άγνοια.
  • 2. Οι ιδιώτες που αναλαμβάνουν δουλειές για το δημόσιο, λειτουργούν με την λαμογιστικη νοοτροπία κάνοντας υπερχρεώσεις.
  • 3. Υπάρχει αδιαφορία από τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις η οποία σε συνδυασμό με την άγνοια η και σε αρκετές περιπτώσεις με μικρο οφέλη.
Πριν κάποια χρόνια δαπανήθηκε ένα πολύ μεγαλο ποσόν, προκειμένου να δημιουργηθεί το πρόγραμμα Διαύγεια.
Βάση αυτού του προγράμματος, οι υπηρεσίες του Δημοσίου, οφείλουν να αναρτούν εκεί την κάθε δαπάνη τους. Και όταν λέμε δαπάνη, εννοούμε τα διάφορα έξοδα λειτουργικά και οργανικά.
Από μόνο του όλο αυτό το πρόγραμμα ειναι εμφανές πως αν και “ακούγεται” καλό, μα μπάζει από πάρα πολλά σημεία.
Δεν ειναι δουλειά του osarena, να κάνει ανάλυση αυτού του προγράμματος, μα όσες και όσοι νομίζετε πως εκεί αναρτούνται όλα τα κονδύλια η πως υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος και κυρώσεις, είσαστε μακρυά γελασμένοι.
Φυσικά το Ελληνικό δαιμόνιο έχει συμβάλλει ώστε να μην υπάρχει η πλήρης διαφάνεια και να ΜΗΝ αναρτούνται τα πάντα. Μα ακόμα και αν έτσι ήταν, όπως είπαμε έλεγχος δεν υπάρχει.
Οι λόγοι αναφέρονται πιο πάνω (άγνοια και αδιαφορία).
Θα κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ και θα σας αναφέρω ένα μικρο, μα ενδεικτικό παράδειγμα που έγινε πολύ πρόσφατα.
-Σε περιφερειακή δημόσια υπηρεσία χάλασε ο υπολογιστής τους. Όταν λέμε χάλασε εννοούμε πως μολύνθηκε από ιό, καθώς η χρήση των υπολογιστών στον δημόσιο τομέα ειναι ανεξέλεγκτη και ο κάθε υπάλληλος μπορεί να ανεβοκατεβάζει ότι θέλει στον υπολογιστή του (τα περισσότερα torrents και πειρατικά προγράμματα άλλωστε υπαρχουν στον δημόσιο τομέα).
Φίλος ο οποίος εργάζεται στην συγκεκριμένη υπηρεσία (για μισθό των 500 ευρό), προσφέρθηκε να αποκαταστήσει την ζημιά, κάνοντας με κάποιο Linux live cd αποκατάσταση του συστήματος και βέβαια να σώσει τα δεδομένα.
Υπήρξε όμως άρνηση και ο υπολογιστής πήγε σε μαγαζί συγγενή κάποιου υψηλόβαθμου υπαλλήλου.
είκοσι ημέρες αργότερα (!!) και αφού δαπανήθηκε το πόσον των 120 ευρό (!!!) το pc επέστρεψε στην υπηρεσία. Λίγες ώρες αργότερα τέθηκε ξανά εκτός λειτουργίας για τον ίδιο λόγο (σημειώστε ότι τόσο το antivirus, όσο και η σουίτα γραφείου της MS μα και άλλα προγράμματα που είχαν μπει (πχ Autocad) ήταν σπασμένα).
Ο ιδιώτης που τον “επισκεύασε” αρνήθηκε (φυσικά) πως  ήταν δική του υπαιτιότητα και ζήτησε εκ νέου τιμολόγηση ώστε να τον επισκευάσει.
Κάτι που (βέβαια) έγινε δεκτό από την εν λόγω δημόσια υπηρεσία.
Η νέα διάγνωση αυτή την φορά αφορούσε αλλαγή motherboard, αλλαγή σκληρού δίσκου, νέο φορματ και έξτρα αμοιβή για την (ξανά) ανάκτηση των δεδομένων.
Η τελική τιμή ανήλθε κάπου στα 300 ευρό και με διάρκεια της επισκευής σχεδον ένα μήνα (!!).
Κάνοντας έναν απλό έλεγχο αγοράς για αυτά, είδαμε πως δεν στοίχιζαν παραπάνω από 130 με 150 ευρό.
Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του φίλου, ο διευθυντής της εν λόγω υπηρεσία βρήκε την φόρμουλα, ώστε αυτή η δαπάνη να ΜΗΝ ανέβει στο Διαύγεια.
-Κλείνουμε την παρένθεση, τα συμπεράσματα δικά σας. Κατ’ εμέ τα λαμογια ειναι παραπάνω από ένα και όχι μόνο στην εν λόγω δημόσια υπηρεσία η οποία στο φινάλε αντικατοπτρίζει το γενικότερο πνεύμα που επικρατεί.

Κάποιος λοιπόν, φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τ’ όνομαΧρήστος Τσίγκανος, δημιούργησε ένα πρόγραμμα με την ονομασία: Greekspending, τ’ οποίο οπτικοποιει τα δεδομένα που αφορούν τις δαπάνες του Ελληνικού Κράτους και μιλάμε πάντα για όσα εξ’ αυτών αναρτούνται στο πρόγραμμα Διαύγεια.
Το πρόγραμμα αυτό, ήδη έχει αρχίσει την μετάβαση του σε Ανοιχτό Κώδικα και ακόμα βρισκεται σε αρχικό στάδιο, μα μπορείτε με οπτικό τρόπο να δείτε συγκεντρωτικά αυτές τις δαπάνες.
Αν μάλιστα ασχοληθείτε λίγο περισσότερο θα διαπιστώσετε ότι οι δαπάνες του δημοσίου για τρίτα πράγματα υπερβαίνουν αυτές των μισθών και συντάξεων!
Η οπτικοποιηση αυτή έχει διαφορετικές παραμέτρους που μπορείτε να χρησιμοποιησετε και όπως είπαμε βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ότι αναρτάται στο πρόγραμμα Διαύγεια, όπου σίγουρα δεν ειναι πάρα μόνο ένα μέρος αυτών των δαπανών του σπάταλου κράτους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προβληματίστηκα στο αν θα έπρεπε αυτή την ανάρτηση να την έβαζα εδω στο blog η στο forum, μα κατόπιν συζήτησης με κάποια μέλη από την ομάδα του osarena, αποφασίσαμε να την δημοσιοποιήσουμε εδώ και μεγαλο ρόλο σε αυτό, έπαιξε η υπάρχουσα γελοία και υποτιμητική για τη νοημοσύνη μας κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα στην Ελλάδα.
UPDATE: Αν προσέξετε θα δείτε πως έχουν κρύψει τις άλλες δαπάνες και έχουν αφήσει μόνο τα έξοδα μισθών και συντάξεων. Οι λόγοι ειναι προφανείς.
Ξεφτιλισμένοι και παρηκμασμενοι όσο δεν πάει…

Πηγή:εδώ
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger