Ο φοβερός κος Άσμουσεν: Εφαρμόστε το Μνημόνιο και βλέπουμε

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

"Εφαρμόστε χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα", προέτρεψαν το απόγευμα της Δευτέρας την ελληνική κυβέρνηση το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, καθώς και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μόνο τότε, διαμήνυσαν και οι δύο γερμανικές φωνές, η Ελλάδα θα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους και κυρίως την υπαγωγή της στις ευνοϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γ. Ασμουσεν είπε στο συνέδριο του "Economist" ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να χαλαρώσει το πρόγραμμα, καθώς το Μνημόνιο είναι η καλύτερη επιλογή για την ελληνική οικονομία.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα αφορά και τις ελληνικές τράπεζες απάντησε:

"Είναι ξεκάθαρο από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM δεν αφορά την Ελλάδα. Η φράση του κειμένου, "παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν αναλόγως" δεν σχετίζεται με τις ελληνικές τράπεζες", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί σήμερα να ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφέρει ρητά ότι δεν εφαρμόζεται σε χώρες που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα".

Η Ελλάδα θα μπορέσει όμως να επικαλεστεί την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση μελλοντικά, αν θα έχει προχωρήσει η εφαρμογή του Μνημονίου.

"Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία και να υλοποιήσει το πρόγραμμα", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Κότχαους.

Παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης άφησε για την περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να δώσει άλλο τόνο, υπό την προϋπόθεση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger