Ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ωρολογιακή βόμβα στα χέρια της κυβέρνησης είναι οι ουρές απόγνωσης που σχηματίζονται καθημερινά στα καταστήματα της ΔΕΗ από πολίτες, οι οποίοι δεν συνωστίζονται για να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, αλλά για να κάνουν διακανονισμό αποπληρωμής των χρεών τους. Ωστόσο η ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος θα προκαλέσει κοινωνικό μπλακ άουτ. 

Οι δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν γονατίσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και πλέον αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, πως οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ μόνο το Ελληνικό Δημόσιο χρωστά στην Επιχείρηση περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ. 

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί αφού ο αριθμός των εντολών για διακοπή ηλεκτροδότησης φτάνει τις 130.000. 

Κατά 18.278 αυξήθηκαν οι διακοπές ρεύματος τον Μάρτιο σε σχέση με εκείνες που πραγματοποιούνταν τον Ιανουάριο, καθώς ανήλθαν σε 25.256, έναντι 6.978 τον Ιανουάριο και 8.152 τον Φεβρουάριο, ενώ, σύμφωνα με την Επιχείρηση, οι αποκοπές συνέβαλαν στη βελτίωση του ρυθμού είσπραξης των λογαριασμών. Μάλιστα, τις 90.000 πλησιάζουν οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης το τελευταίο τρίμηνο για τους οφειλέτες της ΔΕΗ. 

Η οικονομική τρύπα που δημιουργείται στα ταμεία της ΔΕΗ φέρνει την επιχείρηση αντιμέτωπη με μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς το χρέος της είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να καταβληθούν μόνο για τοκοχρεολύσια από την Επιχείρηση περίπου 1,2 δισ. ευρώ. 

Οι σκηνές που διαδραματίζονται καθημερινά στα γκισέ της ΔΕΗ αποτυπώνουν τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η αυστηρή πολιτική λιτότητας και πλέον η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger