Έντουαρντ Λούτβακ: Ο Νταβούτογλου είναι ηλίθιος!

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012


Εντελώς απαξιωτικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ένας εκ των κορυφαίων στρατηγικών αναλυτών στον κόσμο, ο Έντουαρντ Λούτβακ, μιλώντας για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η ερώτηση που του τέθηκε ήταν η ακόλουθη: «Τι εκτιμάται για την όλο και πιο στενή διπλωματική συμμαχία της κυβέρνησης Ομπάμα με την Τουρκία; Φαίνεται ότι υπάρχει προσπάθεια να ορθώσουν τους Τούρκους ως τον εναλλακτικό ηγεμόνα στην περιοχή αντί του Ιράν, αν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα μονοκομματικό ισλαμικό κράτος»!
Η απάντηση ήταν αποστομωτική:
Ε. Λούτβακ: «Η Χίλαρι Κλίντον και το επιτελείο της δεν είναι χαζοί. Οπότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι βλάκας. Τον ξέρω προσωπικά. Ο άνθρωπος είναι ηλίθιος. Η Χίλαρι Κλίντον και οι σύμβουλοί της δεν είναι ηλίθιοι. Δεν θα επιτευχθεί κάποιο πλεονέκτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν [μάλλον εννοεί να αποδεχθούν] προς τα που το πάει στην πραγματικότητα ο Ερντογάν. Είναι πολύ καλύτερο να παραστήσουν ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ με όσα συνεπάγονται [προφανώς εννοεί ότι όλη η αμερικανική πολιτική να βασίζεται αποκλειστικά εκεί, αφού η ιδιότητα του μέλους συνεπάγεται και υποχρεώσεις.
Και για του λόγου το αληθές, ιδού το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης στην αγγλική γλώσσα:
«Hillary Clinton and her staff are not fools. Therefore, they must know that the Turkish foreign minister is a fool. I know him personally. The man is an idiot. Hillary Clinton and her advisers are not idiots. No advantage would be served for the United States to recognize where Erdogan is really going. It’s much better to pretend that he’s a member of NATO and North Atlantic Alliance and all the rest of it».
Παραθέτουμε και τη συνέντευξη στο διαδίκτυο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία έχει γενικότερο ενδιαφέρον, αφού όπως είπαμε πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων παγκοσμίως ειδικών στη στρατηγική με πλούσια συνδρομή στη διεθνή βιβλιογραφία, τη θεωρία και την πράξη:
Εν κατακλείδι, στα έργα του Λούτβακ εντάσσεται και η υψηλή στρατηγική του Βυζαντίου. Ίσως επανέλθουμε με άρθρο όπου θα αναλύεται το για ποιους λόγους οι ειδικές γνώσεις του Λούτβακ για το θέμα τον έχουν κάνει τόσο απαξιωτικό για τον Νταβούτγλου…

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger