Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012


Ένταση επικράτησε τα ξημερώματα ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να παρενοχλήσει σλοβένικο σκάφος της Frontex που έπλεε εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων. Ο Τούρκος κυβερνήτης κάλεσε επανειλημμένα τον κυβερνήτη της Frontex να απομακρυνθεί απο την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι έπλεε εντός "τουρκικών χωρικών υδάτων". Ό Σλοβένος κυβερνήτης, φυσικά αγνόησε τις κλήσεις, ενώ παράλληλα περιπολικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατέφτασε στην περιοχή, καλώντας τους Τούρκους να αποχωρήσουν. H τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να προσεγγίσει το σλοβένικο σκάφος, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς πλησίον του. Σε εκείνο το σημείο το Ελληνικό σκάφος παρεβλήθει, προσπαθώντας να προστατέψει το περιπολικό της FRONTEX και συγκρούστηκε ελαφρά με τους Τούρκους. Προς το παρόν το Λιμενικό δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση, ενώ το Ελληνικό ΥΠΕΞ ετοιμάζεται να παραδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.

Σκηνικό έντασης επικράτησε και χθές τα ξημερώματα στην ίδια περιοχή, καθώς Λετονικό σκάφος της FRONTEX παρενοχλήθηκε από τους γείτονες. Μάλιστα το τουρκικό γενικό επιτελείο προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση κατηγορώντας του Λετονούς για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Είναι προφανές ότι η δράση του Ευρωπαικού Οργανισμού στο Ανατολικό Αιγαίο ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα καθώς ξεσκεπάζει τo οργανωμένο σχέδιο προώθησης λαθρομεταναστών στην Ελληνική επικράτεια, που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Μάλιστα στην τελευταία έκθεση προς την Ε.Ε (6/2012), η FRONTEX επιρρίπτει άμεσα ευθύνες στην Αγκυρα για το γεγονός ότι διευκολύνει την είσοδο λαθρομεταναστών στην κοινοτική επικράτεια, επισημαίνοντας πως η γειτονική χώρα έχει καταστεί το κέντρο διακίνησης λαθρομεταναστών προς τις χώρες της Ε.Ε και κυρίως σε εκείνες της Συμφωνίας του Σένγκεν, με πύλη εισόδου τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
(Ανανέωση) 

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

"Κατόπιν ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για επεισόδιο παραβίασης Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, που εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012», δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για τη διενέργεια διαβήματος, στο οποίο θα τονίζεται ότι παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης."
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger