ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΠΕΡΚΣΑΙΡ, ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΗΤΟΝ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

…να “ρθει μια μέρα ν” αποχτήσει και η ράτσα μας τέτοια αυστηρή και χαρούμενη σχολή αρχηγών.

Είναι η ευχή του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη με αναφορά στην Αγγλική σχολή Ήτον (Eton College). Υπάρχει στο ταξιδιωτικό του βιβλίο «Αγγλία» (1940), στο οποίο περιλαμβάνει τις εντυπώσεις του από την κοσμοξάκουστη σχολή. Αυτή είχε ιδρυθεί το 1440 στην ομώνυμη πόλη και είχαν περάσει από εκεί όλοι, σχεδόν, οι αρχηγοί του Αγγλικού Έθνους των τελευταίων αιώνων.

Το σχετικό απόσπασμα διδασκόταν στη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Β΄ Γυμνασίου. Σήμερα, δυστυχώς, απουσιάζουν από τα σχολικά βιβλία ανάλογα κείμενα σύνδεσης του ανθρωπιστικού ιδεώδους με την αρχαιοελληνική πραγματικότητα. Χρειάζεται, όμως, να ανατρέχουμε στων προγόνων τις διδαχές, προκειμένου να επιβιώσουμε…

Επειδή κινδυνεύουμε ως άνθρωποι και ως Έλληνες να χάσουμε σήμερα την ταυτότητά μας, αν ήδη δεν την έχουμε χάσει, με ευθύνη των πολιτικών μας ταγών, αλλά και των πνευματικών μας «βολεμένων» καθηγητών και άλλων φορέων.

Επειδή οι πανανθρώπινες αξίες έχουν υποτιμηθεί, έχουν ξεφτίσει από τις καταχρήσεις και την εκσυγχρονιστική μετάλλαξη, την οποίαν η παγκοσμιοποίηση του 21ου αιώνα σιγά-σιγά έχει αρχίσει και επιβάλλει.

Αξίζει ο κόπος να αναδημοσιευτούν και να σχολιαστούν, κάποιες παράγραφοι, γιατί παραμένουν μάθημα επίκαιρο όχι μόνο για μαθητές αλλά και για μας τους μεγάλους..

Αξίζει να στοχαζόμαστε πάνω στην ιστορία μας, τον πολιτισμό και τις τύχες μας, αναλύοντας και εμβαθύνοντας στα νοήματα που ο συγγραφέας επιδιώκει και σε μας να τα περάσει και αποτελούν δική του λαχτάρα.

Αναφέρει στην αρχή:

Ωραία καλοκαιρινή μέρα, γυρίζω στα χαριτωμένα στενά δρομάκια του Ήτον, μπαίνω στην κοσμοξάκουστη σχολή, όπου σπουδάζει, από Δημοτικό ως το Γυμνάσιο η αριστοκρατία της Αγγλίας…

Περνώ έναν κήπο, απάνω στην πόρτα του ελληνικά γράμματα: «Έξω δε οι κύνες και οι φονείς». Απέναντι στη βασιλική πολιτεία Ουίντσορ, είχα δει το πρωί μια επιγραφή σ’ ένα τοίχο, ένα όνομα Εγγλέζου κι αποκάτω μ’ ελληνικά κεφαλαία γράμματα: «ΚΑΛΟΣ ΚΑΓΑΘΟΣ». Κι απέναντι δύο ανάγλυφα του Παρθενώνα. Νιώθεις πως εδώ, στη μικρή τούτη φημισμένη πολιτεία, όπου αναθρέφεται η εγγλέζικη αριστοκρατία το ελληνικό πνεύμα, φωτεινό, τολμηρό κι ισορροπημένο, συνεχίζει εξόριστο στην υπερβόρεια ομίχλη το εξαίσιο έργο του.

Αυτά καταγράφονται από τον Καζαντζάκη το 1940. Αλλά και σήμερα, μετά από 70 χρόνια, το ελληνικό πνεύμα εξακολουθεί να μεγαλουργεί στην εξορία του, ενώ μέσα στα σύνορά μας η κατεδάφιση του Ελληνισμού συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς. Χαρακτηρισμοί ανήκουστοι, προγραφές ή διαγραφές ή αφαιρέσεις κεφαλαίων από τα σχολικά βιβλία, αλλοιώσεις γεγονότων με μυθεύματα προκειμένου να αμβλυνθούν τάχα οι αντιθέσεις και η οξύτητα. Γι’ αυτό έγινε «συνωστισμός» η σφαγή της Σμύρνης, γι’ αυτό το κρυφό σχολειό και η Αγία Λαύρα έγινε μύθος, γι’ αυτό η συνείδηση του «έθνους» της Ελληνικής φυλής πηγαινοέρχεται χρονικά κ.λ.π. Λες και θα εξαφανιστούν οι διαφορές άμα τις αποκρύψεις.

Λες και μπορείς να οικοδομήσεις μέλλον πάνω στα ψέματα. Λες και η αναγνώριση και η αποδοχή της πραγματικότητας δεν θα λειτουργήσει ως μοχλός πείρας και σεβασμού, εκατέρωθεν. Λες και οι σαφείς εξηγήσεις δεν προωθούν τις επιλογές συνεργασίας με ίσους όρους.

Και πιο κάτω γράφει:

Τα ομαδικά παιγνίδια υπηρετούν μεγάλο ηθικό σκοπό: Σε συνηθίζουν να υποτάξεις την ατομικότητά σου σε μια γενική ενέργεια. Να μη νιώθεις πως είσαι άτομο ανεξάρτητο, παρά μέλος μιας ομάδας. Να υπερασπίζεσαι όχι μονάχα την ατομική σου τιμή παρά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκεις: σχολή, πανεπιστήμιο, πόλη, έθνος. Έτσι από σκαλοπάτι, το παιγνίδι μπορεί να σε ανεβάσει στις πιο αψηλές και αφιλόκερδες κορυφές της ενέργειας.

Στα σπορ δεν γυμνάζεις το σώμα σου μονάχα, γυμνάζεις πάνω απ’ όλα την ψυχή σου. «Στα τερέν του Ήτον», είπε πολύ σωστά ο Ουέλιγκτον, «κερδήθηκε η μάχη του Βατερλώ».

Στα ομαδικά αυτά σπορ μαθαίνεις να ‘σαι έτοιμος, να συγκρατιέσαι, να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, να θυσιάζεις τις ατομικές χαρές ή προτιμήσεις για τα συμφέροντα της ομάδας. Μαθαίνεις να προσαρμόζεις τις ιδιότητές σου στις ανάγκες του συνόλου, να εκμεταλλεύεσαι όσο μπορείς για τη νίκη τα ελαττώματα και τα προτερήματά σου. Με τη μέθοδο αυτή μονάχα μπορείς να ασκηθείς για το μεγάλο παιγνίδι αργότερα της δημόσιας ζωής.

Διακρίνατε, λοιπόν, εσείς πνεύμα συλλογικότητας ή πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης προς την Ελληνική κοινωνία από τα στρατιωτάκια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;

Είδατε κανένα να υποτάσσει την ατομικότητά του ή να θυσιάζει τις ατομικές χαρές για το συνολικό καλό;

Ξεχωρίσατε πολλούς πρόθυμους να υπερασπίζονται την τιμή του συνόλου;

Μα οι άθλιοι ούτε τη δική τους τιμή δεν μπορούν να υπερασπιστούν.

Αλλά, όταν η «τσίπα» προσπαθούσε να εισχωρήσει μέσα από το πουκάμισό τους, εκείνοι το άνοιγαν γιατί τους έκαιγε… Έτσι θα τους κάψουμε κι εμείς, γιατί οι αντοχές μας έχουν ήδη «τεντώσει», ως εκεί που δεν παίρνει άλλο και δεν θα τους ξαναστείλουμε στη Βουλή, αν δεν διαθέτουν «Δίπλωμα Ανθρώπου».

Γιατί δεν εννοούμε τον καπιταλισμό ως ακαταμάχητη δύναμη της φύσης. Γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε την πλουτοκρατία του ενός τρίτου… Γιατί επιθυμούμε την ευημερία των λαών στο σύνολό τους. Γιατί δεν ζούμε με μισθούς πείνας των 300 ευρώ. Γιατί δεν ξεπουλάμε τα ιερά και τα όσια της φυλής. Γιατί θέλουμε την πατρίδα εθνικά περήφανη και σεβαστή από τους πάντες. Γιατί, τέλος, αυτή η γη μας γέννησε και δεν θα την εγκαταλείψουμε!!!



Εκεί γυρίστηκε εν μέρει η ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς. Στην αυλή του Ητον εγινε ο δρόμος πού εμφανίζονται δύο νέοι να συναγωνίζονται ποιος θα σπάσει το καταγεγραμμένο ρεκόρ του ταχύτερου γύρου της αυλής .Οπως σε όλες τις σχολές της Αγγλίας καταγράφονται τα ρεκόρ πού κανουν οι τρόφιμοι.Επίσης υπαρχουν μαρμάρινοι πίνακες αποδοσης τιμών για τους αποφοίτους πού έπεσαν μαχόμενοι στους δύο παγκοσμίους αγώνες.

Eton college

Πώς θα πάτε

-Με τρένο από το σταθμό London Waterloo ή London Paddington.

-Με λεωφορείο από τον κεντρικό σταθμό Victoria

tips

*Απολαύστε ένα πικνίκ στο Windsor Great Park , αρχικά ένα σαξωνικό δάσος για κυνήγι.

*Αν έχετε παιδιά μπορείτε να επισκεφτείτε το Legoland Windsor, ένα μεγάλο θεματικό πάρκο γεμάτο από το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών!

Πηγή:εδώ
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger