Aναχαίτιση του «Estelle» από ισραηλινά σκάφη

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε σήμερα το πρωί την πορεία του φινλανδικού πλοίου Estelle, στο οποίο επέβαιναν φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές που προσπάθησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, και το ανάγκασε να αλλάξει πορεία, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Στο Estelle επέβαιναν 20 ακτιβιστές, μεταξύ αυτών πέντε ευρωπαίοι βουλευτές: ο Ρικάρντο Σίξτο Ιγκλέσιας από την Ισπανία, ο Σβεν Μπρίτον από τη Σουηδία, ο Άξελ Χάγκεν από τη Νορβηγία, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας από την Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο Καναδός πρώην βουλευτής Τζιμ Μάνλι.

Το πλοίο μετέφερε 41 τόνους τσιμέντο, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, μουσικά όργανα και 300 μπάλες ποδοσφαίρου στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ακτιβιστές θα ανακριθούν από αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης στο λιμάνι Ασντότ του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το Estelle περικυκλώθηκε από έξι ισραηλινά πλοία και σε αυτό επιβιβάστηκαν στρατιώτες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γάζας, όπως δήλωσε ο Μίκαελ Λόφγκρεν, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι ακτιβιστές από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ δεν αντιστάθηκαν.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, καθώς όπως επισημαίνει αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η εισαγωγή στον παλαιστινιακό θύλακα όπλων και υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.

Η Άβιταλ Λίμποβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε στο λογαριασμό της στο twitter: «Ο ναυτικός αποκλεισμός είναι απαραίτητος για την άμυνά μας, ώστε να μην φτάνουν όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα».

«Παρά τις ανακριβείς φήμες, η αναχαίτιση του Estelle έγινε με ηρεμία», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία», το πλοίο μετέφερε επίσης δύο ελαιόδεντρα, επικοινωνιακό εξοπλισμό και μια άγκυρα για ένα υπό κατασκευή πλοίο στη Γάζα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger