Alpha Bank: Μηδενίζεται μετά από δεκαετίες το έλλειμμα

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

«H ταχεία βελτίωση ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2012, με την εμφάνιση πλεονάσματος άνω των 2,77 δισ. ευρώ, αποτελεί εξέλιξη ιστορικής σημασίας, διαμορφώνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αύγούστου 2012 σε 3 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ύψους 12,5 δισ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ στο αντίστοιχο 8μηνο του 2011», αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Βank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, «το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί για το 2012 στο 3,5% του ΑΕΠ από 8,8% του ΑΕΠ το 2011 και 10,3% του ΑΕΠ το 2009. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για μηδενισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2013 (για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες) και τη δημιουργία πλεονάσματος από το 2014, ένα έτος ενωρίτερα απ’ ότι εκτιμούσαμε έως τώρα».

Το δελτίο εκτιμά ότι «στην εξέλιξη αυτή, συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όπως προκύπτει και από την έκθεση Doing Business που καταρτίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και την International Finance Corporation (IFC).

Στην έκθεση αυτή παρακολουθούνται και βαθμολογούνται οι ρυθμιστικοί κανόνες που εφαρμόζουν 185 χώρες παγκοσμίως σε 10 κρίσιμους τομείς διαδικασιών που εμποδίζουν ή συμβάλουν στην προσέλκυση επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μια χώρα (από εγχώριες ή ξένες επιχειρήσεις), η Ελλάδα είναι μεταξύ των 10 πρώτων χωρών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την απλοποίηση και βελτίωση αυτών των ανωτέρω διαδικασιών, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την ανταγωνιστική της θέση αφού τώρα κατατάσσεται στην 78η θέση, από άνω της 100ης θέσης που κατατάσσονταν στα προηγούμενα έτη«. 

Έτσι, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα βελτιώνει δραστικά την διεθνή ανταγωνιστικότητά της όχι μόνο με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (όπου η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι σημαντική) αλλά και με βάση την αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που συντελεί στην προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων εγχώριων και ξένων.« 

Σημειώνονται δε ότι με τα νέα μέτρα που θα θεσπιστούν στις επόμενες ημέρες και θα συμπεριληφθούν στη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής για τα επόμενα έτη, θα ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των αγορών εργασίας και προϊόντων και θα αρθούν και τα εναπομένοντα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα«. 

Είναι βέβαιο, επομένως, ότι η κατάταξη της Ελλάδος στο Doing Business στο επόμενο έτος θα είναι ακόμη πιο βελτιωμένη«. 

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό και με την οριστική άρση της παγίδας ρευστότητας στην οποία υποχρεώνονται να λειτουργούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις (κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τη Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ), θα αποτελέσουν τους καταλύτες για την ανάκαμψη της παραγωγής και των επιχειρηματικών επενδύσεων και για τη δυναμικότερη συνέχιση της αυξητικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών».

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger