Η Καβάλα αντιδρά στην απόπειρα οικειοποίησης του κουραμπιέ από τους Τούρκους

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Καβάλας η προσπάθεια μερίδας Τούρκων επιχειρηματιών να οικειοποιηθούν την προέλευση ενός από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα, του κουραμπιέ

Πριν από ένα χρόνο ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, το Επιμελητήριο Καβάλας και το Σύλλογο Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Καρβάλης ξεκίνησαν προσπάθεια για να καθιερωθεί ο κουραμπιές ως παραδοσιακό γλυκό με ονομασία προέλευσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «κουραμπιές αμυγδάλου Νέας Καρβάλης Καβάλας».


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Καρβάλης Γιάννης Θωμαίδης τόνισε ότι η κατοχύρωση του κουραμπιέ της Νέας Καρβάλης ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής που τελικά έγινε πράξη πριν από χρόνο με πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή.

Οι γείτονές μας Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να οικειοποιηθούν διάφορα γλυκά όπως τον κουραμπιέ γι’ αυτό και θέλαμε να καθιερωθεί ο κουραμπιές ως ΠΟΠ. Ψάχνουν πάντα να βρουν ευκαιρίες για να πλασάρουν τις δικές τους θέσεις. Μάλιστα, δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές κουραμπιέ προς την Τουρκία και άλλες χώρες λόγω των εμποδίων που βάζει η γειτονική χώρα».

Αυτή τη φορά χρειάστηκε ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας VATAN και μια δήλωση ενός επιχειρηματία από την Ανδριανούπολη του Αρίφ Μερίτς που στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι ο κουραμπιές της Καβάλας είναι τουρκικής προέλευσης. Τόνισε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας η Καβάλα ήταν δική τους και ότι αν επισκεφθούν σπίτια της Ανδριανούπολης θα διαπιστώσουν ότι παρασκευάζονται κουραμπιές Καβάλας. Ο κ. Μερίτς ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να προσφέρουν κάθε βοήθεια ώστε να μην γίνει αρπαγή της παραδοσιακής συνταγής τους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης από τη Γαλλία όπου βρίσκεται με δηλώσεις του σημείωσε ότι προ ημερών συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ζήτησε να επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης και ελέγχου του φακέλου υποψηφιότητας του προϊόντος ώστε αμέσως μετά να λάβει την έγκριση από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger