Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο από τα εμπορικά καταστήματα

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Δίνεται το δικαίωμα στα εμπορικά καταστήματα να έχουν εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο

Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν τα εμπορικά καταστήματα.

Για το θέμα πρόκειται να ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Υπάρχει και πρόταση η οποία έχει γίνει από την αγορά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, να επιτρέπονται οι εκπτώσεις από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά στις χειμερινές εκπτώσεις και από το πρώτο Σάββατο Ιουλίου σε ό,τι αφορά στις θερινές και η διάρκειά τους θα προσδιοριστεί μέσα από το διάλογο και θα κυμαίνονται μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων.

Επίσης, θα επιτρέπονται δύο ενδιάμεσα 10ήμερα εκπτώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Αναφορικά με την πώληση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και της δυνατότητας πώλησης αυτού και μέσω του λιανεμπορίου τροφίμων ο υφυπουργός σημείωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα ασχέτος της εκδίκασης της υπόθεσης από το ΣτΕ.

Η απόφαση αυτή για νέα νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος από τη στιγμή που βγήκε η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ το Καλοκαίρι κατεγράφη επαναφορά της τιμής του στα υψηλά πρότερα επίπεδα, δηλαδή υπήρξε αύξηση 20%.

Για την ίδρυση επιχειρήσεων δεύτερης ευκαιρίας ορίζεται ότι χωρίς να σταματάει η απαίτηση του ασφαλιστικού φορέα για χρέη του επιχειρηματία εν τούτοις δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί εκ νέου εάν χρωστά οφειλές μέχρι ενός ύψους που δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά εκ νέου σε όσα αλλάζουν στους κανόνες της αγοράς και όπως σημείωσε ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο τα εξής:

- Μη καταβολή αντιτίμου από τον πελάτη εάν δεν έχει εκδοθεί απόδειξη πληρωμής.

- επιτρέπεται η πώληση καπνικών προϊόντων και εφημερίδων, περιοδικών από τα σούπερ μάρκετ.

- Στους τιμοκαταλόγους και στις αποδείξεις σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής προβλέπεται η αναγραφή της τελικής τιμής προ και μετά ΦΠΑ ενώ θα αναγράφεται και το δικαίωμα μη πληρωμής στον τιμοκατάλογο.

- Δεν θα χρεώνεται χωρίς προηγούμενη έγκριση - ενημέρωση του καταναλωτή οτιδήποτε τιμολογείται π.χ. ψωμί, νερό.

- θα υπάρχει εκτίμηση για το κόστος εργασίας στην προσφορά παροχής υπηρεσιών που λαμβάνει ο καταναλωτής.

- ελλατώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη στα χύμα προϊόντα εφόσον δεν υπάρχει το κόστος της συσκευασίας.

- λαμβάνονται σειρά μέτρων για να μην εξαπατάται ο καταναλωτής από πειραγμένες αντλίες υγρών καυσίμων. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο έλεγχος σε όλα τα στάδια μεταφοράς και εμπορίας υγρών καυσίμων και η ευθύνη όχι μόνο του πρατηριούχου αλλά και της εταιρείας εμπορίας, του εξουσιοδοτημένου συνεργείου ελέγχου και του κατασκευαστή των αντλιών για την ορθή λειτουργία της αντλίας.

- Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα η αλλαγή του Αγορανομικού Κώδικα μια νομοθεσία από το 1946. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξειδίκευση των προστίμων για παραβάσεις στην αγορά ανάλογα με τη στάθμιση του αδικήματος και της ζημιάς που επιφέρει σε καταναλωτές και αγορά.

Όπως είπε ο υφυπουργός, με τις ρυθμίσεις αυτές οι οποίες έχουν σταλεί στην ΕΕ για έγκριση σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές. Επίσης, ο κ.Σκορδάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα της πώλησης «ληγμένων» προϊόντων ανέφερε ότι εάν υπάρξει εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΦΕΤ θα αλλάξει η νομοθεσία εκ νέου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger