Reuters: Ξεχασμένες ασθένειες επιστρέφουν στην Ελλάδα

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Εκτενές ρεπορτάζ του Reuters για ασθένειες του παρελθόντος οι οποίες κάνουν την επανεμφάνισή τους στην Ελλάδα της κρίσης. Τι αναφέρει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Μία αποκαρδιωτική και "μαύρη" εικόνα για την Ελλάδα του 2012 δίνει αποκαλυπτικό και ενδελεχές ρεπορτάζ του γνωστού πρακτορείου Reuters.

Το Reuters δίνει έμφαση σε "ξεχασμένες", όπως τις αποκαλεί ασθένειες οι οποίες όμως εμφανίζονται ξανά στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

"Εκεί που φαίνεται ότι τα πράγματα δε θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα για την Ελλάδα, η εξαντλημένη και καταχρεωμένη χώρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μια νέα απειλή: τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια".

Έτσι ξεκινά το εκτενές ρεπορτάζ του Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο εξωτικές/τροπικές λοιμώξεις, όπως είναι η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός chikungunya και ο δάγκειος πυρετός, σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης που έχει αλλάξει το κλίμα και η ζέστη διαρκεί περισσότερο".

Πολλοί θα σπεύσουν να αναρωτηθούν - δικαίως- τι σχέση έχει το κουνούπι και το τσίμπημά του με τη σημερινή οικονομική και κατ' επέκταση και κοινωνική κρίση.

Λέει όμως το ρεπορτάζ: "Ήδη η ελονοσία, μια ασθένεια που εξαλείφθηκε από την Ελλάδα το 1974, δεν επέστρεψε απλώς μέσα από τους τουρίστες και τους μετανάστες - όπως συμβαίνει εδώ καιρό σε καιρό στην υπόλοιπη Ευρώπη - αλλά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο εντός των ελληνικών συνόρων".

Δηλαδή, μία όχι απλώς παλαιά αλλά ουσιαστικά εξαφανισμένη ασθένεια, όχι μόνο επανέρχεται μα σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, τούτο δεν είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς της από τουρίστες ή -κυρίως- μετανάστες αλλά λόγω της διάδοσής της από πολίτη σε πολίτη.

Ειδική αναφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου

Παράλληλα τονίζει πως "ο αριθμός των νεκρών φέτος από ιό του Δυτικού Νείλου, μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια Culex modestus, ανήλθε στους 16 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία της 11ης Οκτωβρίου".

Στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά και στην κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ο ρεπόρτερ του πρακτορείου δίνει την εικόνα έξω από ένα από τα πλέον παλιά νοσοκομεία της Αθήνας "και τα πιο αξιοσέβαστα". Άστεγοι κοιμούνται σε παγκάκια και δρόμος ενώ ένα πανό κρέμεται στην κεντρική είσοδο του Ευαγγελισμού:

"Το σύστημα Υγείας αιμορραγεί", με τους γιατρούς να εργάζονται ακόμα και σε βάρδιες 36 ωρών απλήρωτοι για μήνες.

"Σημάδι των καιρών ότι “Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα”, μια παγκόσμια ιατρική φιλανθρωπική ομάδα που συνήθως συνδέεται με την πάλη να σώσει τις ζωές των μωρών στην υποσαχάρια Αφρική, εργάζεται τώρα με πλήρη απασχόληση σε περιοχές της νοτίου Ελλάδας", τονίζει το πρακτορείο.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στη μαλάρια, για την οποία μιλά καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ταυτίζει την εξάπλωση της μαλάριας πάντως με τους μετανάστες, καθώς πολλοί προέρχονται από χώρες όπου η συγκεκριμένη ασθένεια κάθε άλλο παρά έχει νικηθεί, όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

"Οι άνθρωποι αυτοί πηγαίνουν και διαβιούν και σε περιοχές με υψηλό ρίσκο λόγω των κουνουπιών", υποστηρίζει ο καθηγητής.

Όπως και να έχει η ανησυχία είναι στο τι κάνει το ελληνικό κράτος για να προστατεύσει τον πληθυσμό του και να καταπολεμήσει τα κουνούπια.

Να σημειωθεί πως από τους συνολικά 56 δήμους της Αττικής μόνο οκτώ προχώρησαν σε αντικουνουπικούς ψεκασμούς.

"Σε μια χώρα που την επισκέπτονται 16 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και όπου τα μέτρα λιτότητας πλήττουν έως και το 30 τοις εκατό του πληθυσμού που αγωνίζεται για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, είναι αναγκαίο τα μολυσματικά δαγκώματα από τα κουνούπια να μειωθούν στο ελάχιστο", αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters.

Στέλιος Μπαμιατζής
news247 Οκτώβριος 2012 
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger