Επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα δρομολογεί σημαντικές απλοποιήσεις στη φορολόγηση των ενοικίων και της κατοχής ακίνητης περιουσίας.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται η κατάργηση ορισμένων εκπτώσεων δαπανών που μειώνουν τα τελικά φορολογητέα ποσά των ενοικίων, η επιβολή αυτοτελούς φόρου στα συγκεκριμένα εισοδήματα και η καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Πιο αναλυτικά τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος:

- Από το επόμενο έτος η κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης, καθώς επίσης και για την κατασκευή πισίνας, θα θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του.

- Θα πάψουν να θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητα και δεν θα φορολογούνται τα λεγόμενα «τεκμαρτά μισθώματα» από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κάθε μορφής ακινήτου, ενώ θα πάψει να θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και το λεγόμενο «τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση». Σε φόρο εισοδήματος θα υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα που εισπράττει κάθε φορολογούμενος από εκμισθώσεις κατοικιών, οικοπέδων, αγρών και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

- Ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ακίνητα θα θεωρείται πλέον το ποσό που προκύπτει μετά την έκπτωση αποσβέσεων 5% από το συνολικό ποσό μισθωμάτων που θα εισπράξει μέσα στο προηγούμενο έτος κάθε ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger