Πόσα θα κρατήσει η εφορία από το μισθό μου;

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012


Αλλαγή στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων γίνεται αμέσως αντιληπτή. Πολύ απλά διότι επηρεάζει το ύψος των καθαρών αποδοχών μας, είτε είναι μισθός είτε είναι σύνταξη. Η εφορία, ουσιαστικά προεισπράττει όλο το φόρο που αναλογεί (για την ακρίβεια το 98,5%) έτσι ώστε όταν θα έρθει το εκκαθαριστικό (επτά ή και οκτώ μήνες μετά το κλείσιμο της χρονιάς) να έχει ήδη κλείσει τους λογαριασμούς της με τον μισθωτό και τον συνταξιούχο.

Για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, θα χρησιμοποιηθεί νέα φορολογική κλίμακα. Αφορολόγητο δεν θα προβλέπει. Από το πρώτο ευρώ, θα επιβάλλεται φόρος ο οποίος θα υπολογίζεται με την ακόλουθη κλίμακα:
Επί του ποσού που θα προκύπτει από τη συγκεκριμένη κλίμακα (και πιστέψτε μας, αυτή η κλίμακα βγάζει περισσότερο φόρο ειδικά για όσους έχουν παιδιά) θα γίνεται και μια έκπτωση η οποία θα φτάνει στα 1950 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Από αυτό το όριο και πάνω, η έκπτωση θα μειώνεται ανάλογα με το εισόδημα. Για κάθε 1000 ευρώ που θα προστίθενται στο εισόδημα, η έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα (αρχικά) και στη συνέχεια κατά 100 ευρώ. Από τα 42.000 ευρώ και πάνω, έκπτωση φόρου δεν θα υπάρχει.
Οι πράξεις
Για να υπολογίσετε ποια ακριβώς επίπτωση θα υπάρξει στο μισθό σας, πρέπει να κάνετε μια σειρά από μαθηματικές πράξεις. Αρχικά να υπολογίσετε τον φόρο με βάση την κλίμακα, μετά να αφαιρέσετε τηνέκπτωση φόρου, το ποσό που θα προκύψει να το διαιρέσετε με το 14 (εφόσον εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα) και έτσι να υπολογίσετε την παρακράτηση φόρου. Επειδή όλα αυτά δεν είναι απλά, ρίξτε μια ματιά στον ακόλουθο πίνακα στον οποίο έχουν γίνει όλες οι πράξεις. Θα δείτε διαφορετικούς πίνακας ανάλογα με την οικογενειακή σας κατάσταση. Εσείς θα βρείτε την περίπτωση που σας ταιριάζει.
Α. Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά

Άρα στους φορολογούμενους χωρίς παιδιά, θα υπάρξει όφελος (έστω και μικρό) εφόσον ο μισθός τους δεν υπερβαίνει τα 1500 ευρώ. Από αυτό το όριο και πάνω, θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς οι οποίες μπορούν να φτάσουν και στα 159,3 ευρώ για κάποιο υψηλόμισθο.
Β. Φορολογούμενοι με ένα  παιδί
Αν συγκρίνετε τον πίνακα, με τον προηγούμενο, θα διαπιστώσετε ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγαλύτερες γι’ αυτούς που έχουν παιδιά σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν. Αυτό οφείλετε στο ότι καταργείται το αφορολόγητο που είχαν μέχρι σήμερα οι οικογένειες με ένα παιδί. Προσοχή: ενώ οι μειώσεις στους μισθούς θα φανούν αμέσως λόγω της αυξημένης παρακράτησης, το επίδομα για το ένα παιδί (έως 40 ευρώ τον μήνα) θα καταβληθεί μετά τον Ιούλιο.
Γ. Φορολογούμενος με δύο παιδιά
Όσο περισσότερα τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερες και οι απώλειες από το μισθό. Δείτε τι ισχύει για φορολογούμενους με δύο παιδιά
Δ. Φορολογούμενος με τρία παιδιά
Τις μεγαλύτερες απώλειες από όλους θα τις έχουν οι τρίτεκνοι. Και αυτοί θα περιμένουν να φτάσει Ιούλιος προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα και να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Οι απώλειες μισθού για τους τρίτεκνους αποδίδονται στην κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου. Μέχρι σήμερα, δικαιούνταν αφορολόγητο 12.000 ευρώ και τώρα, το αφορολόγητο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η έκπτωση φόρου, πέφτει στα 9000 ευρώ. Έτσι, αυτομάτως χάνουν 500 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή μισό μισθό.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger