Δίωξη για κακούργημα σε «ΑΚΤΩΡ» και ΕΡΓΟΣΕ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά των εταιριών ΑΚΤΩΡ και ΕΡΓΟΣΕ για το έργο της διάνοιξης της σήραγγας στο Λιανοκλάδι του νομού Φθιώτιδας. Οι δύο εταιρίες κατηγορούνται από τον εισαγγελέα ότι, διόγκωσαν το κόστος του έργου και δεν προχώρησαν στην ολοκλήρωση του, παρά τη συνεχή χρηματοδότηση του. 

 Στους κατηγορούμενους της ΕΡΓΟΣΕ (πρώην και νυν πρόεδρο αλλά και αρμόδιων υπαλλήνων) καταλογίζεται ότι μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας της εταιρείας. Στην ανάδοχο εταιρία απαγγέλθηκε κατηγορία για άμεση συνέργεια στην απιστία, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπός της διώκεται για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις. 

 Στη Δικαιοσύνη έφτασε η Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αναφορά της ΕΡΓΟΣΕ για την μη ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε το 2007, παρά την αδιάκοπτη χρηματοδότηση του. Στο πόρισμα που εστάλη και ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη αναφέρεται ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας υιοθέτησης εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ επάλληλων προτάσεων της αναδόχου για τροποποιήσεις της εγκεκριμένης μελέτης, πρακτική που είχε ως αποτέλεσμα την διόγκωση του κόστους. 

 Επιπλέον, η ΕΡΓΟΣΕ φέρεται να παρέλειψε να εισπράξει τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες οι οποίες κατέπεσαν. Επίσης φέρεται να έκανε διπλές πληρωμές για εργασίες ήδη τιμολογημένες και τέλος να κατέβαλε αποζημιώσεις που θα έπρεπε να καταβάλει η ανάδοχος ή η ασφαλιστική εταιρεία. Κατά την εισαγγελική εκτίμηση η ζημιά του Δημοσίου υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Την υπόθεση θα αναλάβει ανακριτής για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

 Η απάντηση του ΑΚΤΩΡΑ: "Θα δικαιωθούμε" «

1) Όπως αποδεικνύεται από αδιαμφισβήτητα στοιχεία Διεθνούς Ελεγκτικού Οίκου το κόστος των εργασιών του επίδικου έργου μέχρι την 30-9-12 ανήλθε στο ποσό των € 172.690.294, έναντι του οποίου η εταιρεία ΑΚΤΩΡ εισέπραξε το ποσό των € 160.181.210, έχοντας ζημία της τάξεως των € 12.509.084. 
2) Είναι παράδοξο λοιπόν να αναζητούνται ποινικές ευθύνες για ένα έργο, που μάλιστα συνεχίζεται, από το οποίο η εταιρεία μας υπέστη αποδεδειγμένη ζημία. Θεωρούμε ότι η σχετική πραγματογνωμοσύνη της επιτροπής του ΤΕΕ, που αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας και βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δικαιώσει τις θέσεις μας. 
3) Η δίωξη ασκήθηκε διότι, ατυχώς, υπήρξε μία Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία υιοθέτησε μονόπλευρα τις απόψεις του μελετητή του έργου, ο οποίος βρίσκεται σε αντιδικία με την ΕΡΓΟΣΕ για απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς οι συντάκτες της να αισθανθούν την ανάγκη να καλέσουν εκπροσώπους μας και να λάβουν πλήρη γνώση των θέσεών μας, που ανατρέπουν πλήρως τα συμπεράσματά τους. 
4) Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είμαστε βέβαιοι ότι η αναμενόμενη πραγματογνωμοσύνη θα μας δικαιώσει και η ανάκριση που θα ακολουθήσει θα αναδείξει την ανυπαρξία δικών μας ευθυνών και οποιουδήποτε παρανόμου οφέλους, ώστε η υπόθεση αυτή να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.» 

Πηγή: www.lifo.gr
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger