"Επιταγή εισόδου" στην εργασία για 45.000 ανέργους

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγείλει αρκετές φορές τρέχει τώρα να υλοποιήσει εντός Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εργασίας, που βλέπει την ανεργία να εκτοξεύεται χωρίς πολλά περιθώρια χειρισμών, αφού μπορεί να συγκαταλέγεται στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, όμως δεν είναι από αυτά που με οποιονδήποτε τρόπο δημιουργεί… ανάπτυξη. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να διαχειρίζεται τα προβλήματα που δημιουργεί η ύφεση. 

Το πρόγραμμα αφορά σε 45.000 ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών. Η ονομασία του προγράμματος είναι «Επιταγή Εισόδου» και χωρίζεται σε δύο συν μία δράσεις. Η επιλογή των ωφελούμενων θα γίνεται μέσω μοριοδότησης με τη συνδρομή του ΟΑΕΔ. 

Στην πρώτη φάση θα παρέχεται η δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης, με τους άνεργους να λαμβάνουν από 400 έως 460 ευρώ το μήνα. Η διάρκεια φοίτησης ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο απασχόλησης (πχ τουρισμός, αγροτοδιατροφικός τομέας), με το μέγιστο να είναι οι πέντε μήνες. 

Στη συνέχεια οι καταρτισμένοι πλέον νέοι, θα επιλέγονται από επιχειρήσεις του κλάδου, που επίσης θα πρέπει να έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα, για να περάσουν ένα διάστημα πρακτικής εκπαίδευσης σε αυτές. Η χρονική διάρκεια της απασχόλησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας θα κυμαίνεται σε 3 με 4 μήνες. 

Στο διάστημα αυτό, οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με τις ίδιες αποδοχές που εισέπρατταν για την κατάρτισή τους και θα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση. Παράλληλα, θα επιδοτείται η παραμονή τους στην επιχείρηση με 5 ευρώ ημερησίως, με στόχο να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το Ταμείο τους. 

Με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, δίνεται η δυνατότητα (όχι υποχρέωση) στην επιχείρηση να προσλάβει τον άνεργο, με το πρόγραμμα να καλύπτει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων και εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα κοστίσει περίπου 300.000.000 ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι, την ώρα που η χώρα μας ξεκινά μια σκληρή διαπραγμάτευση για νέα κατανομή των κοινοτικών πόρων, αρχής γενομένης από τη σύνοδο Κορυφής σήμερα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μέσω ΟΑΕΔ. 

Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ οι δαπάνες του ΟΑΕΔ για τους δύο βασικούς άξονες προγραμμάτων που υλοποιεί ανέρχονται στο 42,5% και 49% αντίστοιχα, οι δαπάνες συνολικά του ΕΠΑΝΑΔ ανέρχονται σε ποσοστό 43,48%.

Δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία για τις συγκεκριμένες δράσεις είναι η 31/12/2015, υπάρχει χρονικό περιθώριο για την 100% κάλυψη των πόρων στην περίπτωση του ΕΠΑΝΑΔ, που ήδη έχει σημειώσει ποσοστό απορροφητικότητας 81%, εφόσον βέβαια ληφθούν υπ’ όψη οι νομικές δεσμεύσεις επί των εκχωρήσεων. 

Μάλιστα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ υπενθυμίζει ότι η απορροφητικότητα αυτή επετεύχθη εντός της τελευταίας τριετίας, αφού την 31/12/2009 η απορροφητικότητα πόρων ΕΣΠΑ από τον ΟΑΕΔ ήταν απολύτως μηδενική.


Πηγή:www.capital.gr
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger