Ρύθμιση “ανάσα” για τα χρέη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πολλές δόσεις αλλά και “κούρεμα” των προστίμων προς το δημόσιο αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία στο 20% της συνολικής οφειλής σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση με νομοθετικό πλαίσιο μέσα στους επόμενους μήνες για αυτούς που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς υπάρχει έκρηξη ληξιπρόθεμων οφειλών αφού περίπου 2,3 εκ Έλληνες χρωστούν 3.000 ευρώ στο δημόσιο. Όλα αυτά σε “ανοιχτή” γραμμή με το ΔΝΤ το οποίο ζητά αυστηρότερες ρυθμίσεις με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γενικό Γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, για κάποιες περιπτώσεις εξετάζεται η διαγραφή χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης αλλά και μειώσεις προσαυξήσεων και επιτοκίων για να αποφευχθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Τι προβλέπει η πρόταση 
Όσο αφορά στα χρέη προς το δημόσιο σχεδιάζεται ρύθμιση με 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 που είναι σήμερα), με ελάχιστη δόση 100 – 250 ευρώ. Για τα χρέη προς τα ταμεία προωθούνται 60 έως 100 μηνιαίες δόσεις για τις επιχειρήσεις με την προϋπόθεση οτι καταβάλλουν συνεπώς τις δόσεις.

Έρχεται ο ταχυδρόμος για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο 

Ραβασάκια, συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατασχέσεις αλλά και εντατικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύσει τα ταμεία και να ενισχύσει την “τρύπα” στα έσοδα. Με email ή μέσω παραδοσιακού ταχυδρομείου θα λάβουν τα ειδοποιητήρια με χρονικό περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση η ρύθμιση των οφειλών τους για να αποφύγουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Μέσα στο Μάρτιο και ο ΦΑΠ 
Όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 200.000 ευρώ το 2011 και το 2012 θα πρέπει να περιμένουν τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ στα μέσα Μαρτίου, ενώ όσοι δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας και δεν κατέθεσαν πινακίδες θα παραλάβουν τις επόμενες βδομάδες “χαράτσι” για την πληρωμή των τελών δυο φορές.

Πότε η εφορία θα βάζει χέρι στις καταθέσεις μας 

Οι οικονομικές υπηρεσίες είναι αρχικά υποχρεωμένες να ειδοποιήσουν τηλεφωνικά ή με email τους οφειλέτες για τα χρέη και τα υποχρεωτικά μέτρα είσπραξης. Διαφορετικά ότι δεν εισπράττεται κατάσχεται! Η εφορία θα πρέπει να προχωρήσει στα εξής

1 . Κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις. ( 25% μόνο αν το ύψος του ποσού είναι πάνω από 1000 ευρώ

2. Κατασχέσεις ενοικίων για μισθωτές ακινήτων.

3. Κατασχέσεις για ελεύθερους επαγγελματίες αμοιβών από πελάτες τους.

4. Απευθείας κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς.

5. Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων σε τρίτους αλλά και κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για αυτούς που χρωστούν από 3.000 και πάνω.

6. Πλειστηριασμοί σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί.

7. Ποινικές διώξεις για αυτούς που χρωστούν από 5.000 ευρώ και πάνω.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger